АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је аниматор Вељко Бикић

На данашњи дан, 19. новембра 1998. године у Београду је умро цртач, сценариста и аниматор Вељко Бикић.

Рођен је 8. јануара 1951. године у Новом Саду, а на београдској Академији примењених уметности је, са теоријским радом Цртани филм, дипломирао 1975. године.

Још током студија је радио илустрације и стрип у часопису Галаксија, као и ликовна решења за педесетак филмских плаката, највише Инекс филма.

Био је потом аутор бројних спотова, анимираних и играних ТВ реклама, те других прилога за образовни и научни програм ТВ Београд, за који је урадио око петнаест сати анимираног материјала.

У производњи ФРЗ Београд је режирао три играно-документарна филма и био вођа тима анимиране ТВ серије Мали летећи медведи у копродукцији са Загреб филмом, да би после треће епизоде те серије, окупио око себе врхунске цртаче, аниматоре и друге уметнике и 1989. основао Бикић студио анимираног филма.

У оквиру тог студија је током деведестих година настало четрдесетак анимираних филмова и мноштво рекламних спотова, а у припреми је био и дугометражни анимирани филм Капетан Џон Пиплфокс.

Вељко Бикић је такође био и члан УЛУПУДС-а, УФУС-а, АФУН-а и других удружења, као и добитник више награда и признања за свој рад.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1911. године рођен је правник и сликар Бора Барух;
1922. године рођен је Рајко Митић – прва „Звездина звезда“;
1936. године рођен је глумац и редитељ Љубиша Самарџић;
1960. године рођен је музичар и драматург Милан Делчић Делча.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Nikola Pasic
Претходни чланак

ЧЕГА СЕ УПЛАШИО НИКОЛА ПАШИЋ?

MilosObrenovic_1848
Наредни чланак

МИЛОШ ОБРЕНОВИЋ И ЛЕПА ДАНИЦА