AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umrla je žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja

Na današnji dan, 5. oktobra 1973. godine, preminula je Milunka Savić, žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja.

Rođena je 1889. godine u selu Koprivnici kod Raške. Kada je počeo Prvi balkanski rat, prerušena u muško, odazvala se mobilizaciji i otišla na front kao Milun Savić.

Njena prevara je otkrivena tek posle ranjavanja u Bregalničkoj bici, no ona se i po izbijanju Prvog svetskog rata ponovo javila kao dobrovoljac. Preživela je devet ranjavanja, albansku golgotu, oporavak na Krfu, borila se na Solunskom frontu i istakla u bici na Kajmakčalanu i na Crnoj reci, gde je zarobila dvadeset i tri bugarska vojnika.

Nakon rata se udala, dobila jednu ćerku i usvojila još tri. Bila je poznata i van granica Srbije. U Francuskoj je nazivana „srpskom Jovankom Orleankom”, ali je ipak odbila da živi tamo i prima njihovu vojnu penziju, ostavši u svojoj zemlji gde posle rata nije imala očekivan tretman. Radila je kao švalja u fabrici vojnih uniformi, bila je i kuvarica, a od 1927. godine čistačica u Hipotekarnoj banci u Beogradu, da bi joj posle Drugog svetskog rata bila dodeljena penzija.

Dobitnica je više domaćih i inostranih odlikovanja, među kojima su zlatna Karađorđeva zvezda sa mačevima, Albanska spomenica, engleski Orden Svetog Mihaila i Svetog Đorđa, ruski  Orden Svetog Đorđa, francuska Legija časti, Ratni krst sa zlatnom palmom i drugi.

Najodlikovanija žena u istoriji ratovanja umrla je u svom stanu u beogradskom naselju Braće Jerković, a kasnije je ulica u kojoj joj se nalazila kuća na Voždovcu nazvana njenim imenom.

Pre nekoliko godina je o njoj snimljen film, održana izložba u Domu vojske u Beogradu, a njeni posmrtni ostaci su preneti iz porodične grobnice u Aleju velikana na Novom groblju u Beogradu, što je u jeku priprema za obeležavanje stogodišnjice od izbijanja Velikog rata, bio pokušaj vraćanja duga zaboravljenoj, hrabroj zemljakinji.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1940. godine rođena je glumica Milena Dravić;
1948. godine rođen je pisac Zoran Živković;
1954. godine potpisan je Londonski sporazum o ukidanju Slobodne zone Trsta i dodeli zone B i manjeg dela zone A Jugoslaviji, a većeg dela zone A sa gradom Trstom Italiji;
1997. godine umro je akademiski slikar i profesor Milo Dimitrijević;
2000. godine organizovane su demonstracije u Beogradu.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Dragan-Jovanovic-696x461
Prethodni članak

Rođen je glumac Dragan Jovanović

Ksenija_Atanasijevic_(1894-1981)
Naredni članak

MISAO DANA