АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умрла је жена са највише одликовања у историји ратовања

На данашњи дан, 5. октобра 1973. године, преминула је Милунка Савић, жена са највише одликовања у историји ратовања.

Рођена је 1889. године у селу Копривници код Рашке. Када је почео Први балкански рат, прерушена у мушко, одазвала се мобилизацији и отишла на фронт као Милун Савић.

Њена превара је откривена тек после рањавања у Брегалничкој бици, но она се и по избијању Првог светског рата поново јавила као добровољац. Преживела је девет рањавања, албанску голготу, опоравак на Крфу, борила се на Солунском фронту и истакла у бици на Кајмакчалану и на Црној реци, где је заробила двадесет и три бугарска војника.

Након рата се удала, добила једну ћерку и усвојила још три. Била је позната и ван граница Србије. У Француској је називана „српском Јованком Орлеанком”, али је ипак одбила да живи тамо и прима њихову војну пензију, оставши у својој земљи где после рата није имала очекиван третман. Радила је као шваља у фабрици војних униформи, била је и куварица, а од 1927. године чистачица у Хипотекарној банци у Београду, да би јој после Другог светског рата била додељена пензија.

Добитница је више домаћих и иностраних одликовања, међу којима су златна Карађорђева звезда са мачевима, Aлбанска споменица, енглески Oрден Светог Михаила и Светог Ђорђа, руски  Oрден Светог Ђорђа, француска Легија части, Ратни крст са златном палмом и други.

Најодликованија жена у историји ратовања умрла je у свом стану у београдском насељу Браће Јерковић, а касније је улица у којој јој се налазила кућа на Вождовцу названа њеним именом.

Пре неколико година је о њој снимљен филм, одржана изложба у Дому војске у Београду, а њени посмртни остаци су пренети из породичне гробнице у Алеју великана на Новом гробљу у Београду, што је у јеку припрема за обележавање стогодишњице од избијања Великог рата, био покушај враћања дуга заборављеној, храброј земљакињи.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1940. године рођена је глумица Милена Дравић;
1948. године рођен је писац Зоран Живковић;
1954. године потписан је Лондонски споразум о укидању Слободне зоне Трста и додели зоне Б и мањег дела зоне А Југославији, а већег дела зоне А са градом Трстом Италији;
1997. године умро је академиски сликар и професор Мило Димитријевић;
2000. године организоване су демонстрације у Београду.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Dragan-Jovanovic-696x461
Претходни чланак

Рођен је глумац Драган Јовановић

Ksenija_Atanasijevic_(1894-1981)
Наредни чланак

МИСАО ДАНА