LjudiNa današnji dan

Umrla je žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja – Milunka Savić

Na današnji dan, 5. oktobra 1973.godine preminula je Milunka Savić, žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Rođena je 1889. godine u selu Koprivnici kod Raške. Kada je počeo Prvi balkanski rat, prerušena u muško, odazvala se mobilizaciji i otišla na front kao Milun Savić. Njena prevara je otkrivena tek posle ranjavanja u Bregalničkoj bici, no ona se i po izbijanju Prvog svetskog rata ponovo javila kao dobrovoljac. Preživela je devet ranjavanja, albansku golgotu, oporavak na Krfu, borila se na Solunskom frontu i istakla u bici na Kajmakčalanu i na Crnoj reci, gde je zarobila dvadeset i tri bugarska vojnika. Nakon rata se udala, dobila jednu ćerku i usvojila još tri. Bila je poznata i van granica Srbije. U Francuskoj je nazivana „srpskom Jovankom Orleankom“, ali je ipak odbila je da živi tamo i prima njihovu vojnu penziju, ostavši u svojoj zemlji gde posle rata nije imala očekivan tretman. Radila je kao švalja u fabrici vojnih uniformi, bila je i kuvarica, a od 1927. godine čistačica u Hipotekarnoj banci u Beogradu, da bi joj posle Drugog svetskog rata bila dodeljena penzija. Dobitnica je više domaćih i inostranih odlikovanja poput zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, albanske spomenice, engleskog ordena Svetog Mihaila i Svetog Đorđa, ruskog ordena Svetog Đorđa i francuskih Legija časti i Ratnog krsta sa zlatnom palmom. Najodlikovanija žena u istoriji ratovanja umrla je pre 42 godine u svom stanu u beogradskom naselju Braće Jerković, a kasnije je ulica u kojoj joj se nalazila kuća na Voždovcu nazvana njenim imenom. Pre dve godine o njoj je snimljen film, održana izložba u Domu vojske u Beogradu, a njeni posmrtni ostaci preneti su iz porodične grobnice u Aleju velikana na Novom groblju u Beogradu, što je u jeku priprema za obeležavanje stogodišnjice od izbijanja Velikog rata, bio pokušaj vraćanja duga zaboravljenoj, hrabroj zemljakinji.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1908. godine Austrougarska je objavila aneksiju Bosne i Hercegovine;
1940. godine rođena je glumica Milena Dravić;
1954. godine potpisan je Londonski sporazum o ukidanju Slobodne zone Trsta i dodeli zone B i manjeg dela zone A Jugoslaviji, a većeg dela zone A sa gradom Trstom Italiji;
2000. godine organizovane su demonstracije u Beogradu.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

ekmecic
Prethodni članak

Rođen je istoričar i akademik Milorad Ekmečić

Petar-OMCIKUS
Naredni članak

Rođen je slikar, akademik i zadužbinar Petar Omčikus