ЉудиНа данашњи дан

Умрла је жена са највише одликовања у историји ратовања – Милунка Савић

На данашњи дан, 5. октобра 1973.године преминула је Милунка Савић, жена са највише одликовања у историји ратовања. Рођена је 1889. године у селу Копривници код Рашке. Када је почео Први балкански рат, прерушена у мушко, одазвала се мобилизацији и отишла на фронт као Милун Савић. Њена превара је откривена тек после рањавања у Брегалничкој бици, но она се и по избијању Првог светског рата поново јавила као добровољац. Преживела је девет рањавања, албанску голготу, опоравак на Крфу, борила се на Солунском фронту и истакла у бици на Кајмакчалану и на Црној реци, где је заробила двадесет и три бугарска војника. Након рата се удала, добила једну ћерку и усвојила још три. Била је позната и ван граница Србије. У Француској је називана „српском Јованком Орлеанком“, али је ипак одбила је да живи тамо и прима њихову војну пензију, оставши у својој земљи где после рата није имала очекиван третман. Радила је као шваља у фабрици војних униформи, била је и куварица, а од 1927. године чистачица у Хипотекарној банци у Београду, да би јој после Другог светског рата била додељена пензија. Добитница је више домаћих и иностраних одликовања попут златне Карађорђеве звезде са мачевима, албанске споменице, енглеског ордена Светог Михаила и Светог Ђорђа, руског ордена Светог Ђорђа и француских Легија части и Ратног крста са златном палмом. Најодликованија жена у историји ратовања умрла је пре 42 године у свом стану у београдском насељу Браће Јерковић, а касније је улица у којој јој се налазила кућа на Вождовцу названа њеним именом. Пре две године о њој је снимљен филм, одржана изложба у Дому војске у Београду, а њени посмртни остаци пренети су из породичне гробнице у Алеју великана на Новом гробљу у Београду, што је у јеку припрема за обележавање стогодишњице од избијања Великог рата, био покушај враћања дуга заборављеној, храброј земљакињи.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1908. године Аустроугарска је објавила анексију Босне и Херцеговине;
1940. године рођена је глумица Милена Дравић;
1954. године потписан је Лондонски споразум о укидању Слободне зоне Трста и додели зоне Б и мањег дела зоне А Југославији, а већег дела зоне А са градом Трстом Италији;
2000. године организоване су демонстрације у Београду.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ekmecic
Претходни чланак

Рођен је историчар и академик Милорад Екмечић

Petar-OMCIKUS
Наредни чланак

Рођен је сликар, академик и задужбинар Петар Омчикус