Na današnji dan

Umrla je vajarka Olga Jančić

Na današnji dan, 25. oktobra 2012. godine u Beogradu je umrla vajarka Olga Jančić.

Rođena je 1. februara 1929. godine u Bitolju, ali je već sledeće godine sa roditeljima stigla u Beograd, gde se potom i školovala, završivši 1945. godine Akademiju likovnih umetnosti kod profesora Dilinara i Rosandića, a kod Rosandića je zatim bila i na specijalizaciji u Majstorskoj radionici.

Učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama i, počev od 1959. godine, priredila šesnaest samostalnih izložbi kod nas i u inostranstvu.

Bila je jedan od osniviča grupe Prostor 8 1957, koji su te iste godine prvu put u Beogradu priredili izložbu na otvorenom prostoru, u Tašmajdanskom parku.

Njenu radionicu je prilikom boravka u našoj zemlji posetio i čuveni britanski vajar Henri Mur, dok je drugi njegov čuveni zemljak, Herbert Rid, njena dela uvrstio u svoju knjigu Istorija moderne skulpture.

Olga Jančić je za svoj rad dobila mnoge nagrade i priznanja, a danas se najveći deo njenih skulptura čuva u Kući legata, kojoj je predat na staranje, dok se desetak njenih ostvarenja nalazi i na otvorenom.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1842. godine rođen je sveštenik, istoričar i akademik Dimitrije Ruvarac;
1930. godine rođen je scenarista i reditelj Milivoje Mića Milošević;
1997. godine umro je fizičar Marko Vukobrat Jarić;
2011. godine umro je arhitekta i slikar Siniša Vuković.

 

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_1
Prethodni članak

Sveti vladika Nikolaj: REČI GOSPODNJE

FOTO: Vikipedija
Naredni članak

ĐURĐEVAK