На данашњи дан

Умрла је вајарка Олга Јанчић

На данашњи дан, 25. октобра 2012. године у Београду је умрла вајарка Олга Јанчић.

Рођена је 1. фебруара 1929. године у Битољу, али је већ следеће године са родитељима стигла у Београд, где се потом и школовала, завршивши 1945. године Академију ликовних уметности код професора Дилинара и Росандића, а код Росандића је затим била и на специјализацији у Мајсторској радионици.

Учествовала је на бројним колективним изложбама и, почев од 1959. године, приредила шеснаест самосталних изложби код нас и у иностранству.

Била је један од оснивича групе Простор 8 1957, који су те исте године прву пут у Београду приредили изложбу на отвореном простору, у Ташмајданском парку.

Њену радионицу је приликом боравка у нашој земљи посетио и чувени британски вајар Хенри Мур, док је други његов чувени земљак, Херберт Рид, њена дела уврстио у своју књигу Историја модерне скулптуре.

Олга Јанчић је за свој рад добила многе награде и признања, а данас се највећи део њених скулптура чува у Кући легата, којој је предат на старање, док се десетак њених остварења налази и на отвореном.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1842. године рођен је свештеник, историчар и академик Димитрије Руварац;
1930. године рођен је сценариста и редитељ Миливоје Мића Милошевић;
1997. године умро је физичар Марко Вукобрат Јарић;
2011. године умро је архитекта и сликар Синиша Вуковић.

 

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_1
Претходни чланак

Свети владика Николај: РЕЧИ ГОСПОДЊЕ

ФОТО: Википедија
Наредни чланак

ЂУРЂЕВАК