LjudiNa današnji dan

Umrla je umetnica Olja Ivanjicki

Na današnji dan, 24. juna 2009. godine u Beogradu je umrla umetnica Olga Olja Ivanjicki.

Rođena je 10. maja 1931. godine u Pančevu kao kćerka ruskih emigranata, izbeglih nakon Oktobarske revolucije. Do studija je živela u Kragujevcu, kada je došla u Beograd i upisala Akademiju za likovne umetnosti. Nakon postdiplomskih studija dobila je stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u SAD, a kasnije i mogućnost da učestvuje u programu Fulbrajtove fondacije Artist in Residence ‒ Rhode Island School of Design.

Bila je jedan od osnivača grupe Mediala, sa kojom je izlagala dvanaest puta, a šezdesetih godina je među prvima počela da se bavi pop-artom u našoj zemlji. Imala je stotinak samostalnih izložbi i na stotine kolektivnih. Njene slike i skulpture nalaze se u mnogim privatnim kolekcijama i muzejima, poput Metropoliten muzeja u Njujorku, Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja, Rokfelerove kolekcije, Kisindžerove i drugih.

Dobitnik je i više nagrada i priznanja, a neka od njih su Sedmojulska nagrada, Vukova nagrada, Zlatni beočug, kao i brojna inostrana.

Učestvovala je u osnivanju Niške umetničke fondacije za mlade umetnike 2005. godine, pa naredne godine u osnivanju Mediala art salona, dok je 2007. osnovala i Fond Olge Olje Ivanjicki sa krajnjim ciljem da Fond radi na osnivanju muzeja Olje Ivanjicki.

Ova slikarka, vajarka, pesnikinja i multimedijalna umetnica umrla je u sedamdeset osmoj godini života i sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1940. godine uspostavljeni su diplomatski odnosi između Jugoslavije i SSSR;
1986. godine umro je pesnik Miroslav Mika Antić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Prethodni članak

SKALA A–Š: Pevač grupe „Legendeˮ Ivan Milinković

Untitled
Naredni članak

SRPSKI NARODNI KALENDAR 2018 (24. jun)