ЉудиНа данашњи дан

Умрла је уметница Оља Ивањицки

На данашњи дан, 24. јуна 2009. године у Београду је умрла уметница Олга Оља Ивањицки.

Рођена је 10. маја 1931. године у Панчеву као кћерка руских емиграната, избеглих након Октобарске револуције. До студија је живела у Крагујевцу, када је дошла у Београд и уписала Академију за ликовне уметности. Након постдипломских студија добила је стипендију Фордове фондације за наставак студија у САД, а касније и могућност да учествује у програму Фулбрајтове фондације Artist in Residence ‒ Rhode Island School of Design.

Била је један од оснивача групе Медиала, са којом је излагала дванаест пута, а шездесетих година је међу првима почела да се бави поп-артом у нашој земљи. Имала је стотинак самосталних изложби и на стотине колективних. Њене слике и скулптуре налазе се у многим приватним колекцијама и музејима, попут Метрополитен музеја у Њујорку, Музеја савремене уметности и Народног музеја, Рокфелерове колекције, Кисинџерове и других.

Добитник је и више награда и признања, а нека од њих су Седмојулска награда, Вукова награда, Златни беочуг, као и бројна инострана.

Учествовала је у оснивању Нишке уметничке фондације за младе уметнике 2005. године, па наредне године у оснивању Медиала арт салона, док је 2007. основала и Фонд Олге Оље Ивањицки са крајњим циљем да Фонд ради на оснивању музеја Оље Ивањицки.

Ова сликарка, вајарка, песникиња и мултимедијална уметница умрла је у седамдесет осмој години живота и сахрањена је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1940. године успостављени су дипломатски односи између Југославије и СССР;
1986. године умро је песник Мирослав Мика Антић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Претходни чланак

СКАЛА А–Ш: Певач групе „Легендеˮ Иван Милинковић

Untitled
Наредни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (24. јун)