AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umrla je teniserka i teniski trener, Jelena Genčić

Na današnji dan, 1. juna 2013. godine umrla je rukometašica, teniserka i teniski trener Jelena Genčić. Rođena je 9. oktobra 1936. godine u Beogradu, u staroj i uglednoj srpskoj porodici. Zanimljivo je da je paralelno trenirala rukomet i tenis, te da je bila uspešna u oba sporta. Kao rukometašica učestvovala je na svetskim prvenstvima i u velikom rukometu (koji se igrao do kraja pedesetih) i u ovom koji se igra danas, te je sa reprezentacijom Jugoslavije 1957. godine osvojila bronzu na šampionatu u Beogradu. Tokom teniske karijere osvojila je na desetine titula prvaka države u svim kategorijama, a inače je studirala filozofiju, završila istoriju umetnosti, bavila se fotografijom i radila u školskom i kulturnom programu  RTB-a, kao urednik i režiser. Ipak, ono po čemu je široj javnosti najpoznatija je njena trenerska karijera, kojom je počela da se bavi kada je prestala aktivno da igra, a pre svega njen rad sa Novakom Đokovićem, dok je manje poznato da je trenirala i Moniku Seleš, Gorana Ivaniševića, Ivu Majoli, Mimu Jaušovec, a bila je još i savezni kapiten svih ženskih teniskih reprezentacija Jugoslavije, potpredsednica Teniskog saveza Jugoslavije i TK „Partizan“. Jelena Genčić, jedna od najuspešnijih teniskih trenera na svetu, sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1198. godine vizantijski car Aleksije III Anđeo odobrio je srpskom velikom županu Stefanu Nemanji i njegovom sinu monahu Savi, da na ruševinama Hilandariona na Svetoj Gori podignu novi srpski manastir Hilandar;
1948. godine umro je političar, književnik i publicista, Jaša Prodanović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

ljuba tadic
Prethodni članak

Rođen je glumac Ljubivoje Ljuba Tadić

tosa
Naredni članak

Rođen je glumac Toša Jovanović