АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умрла је тенисерка и тениски тренер, Јелена Генчић

На данашњи дан, 1. јуна 2013. године умрла је рукометашица, тенисерка и тениски тренер Јелена Генчић. Рођена је 9. октобра 1936. године у Београду, у старој и угледној српској породици. Занимљиво је да је паралелно тренирала рукомет и тенис, те да је била успешна у оба спорта. Као рукометашица учествовала је на светским првенствима и у великом рукомету (који се играо до краја педесетих) и у овом који се игра данас, те је са репрезентацијом Југославије 1957. године освојила бронзу на шампионату у Београду. Током тениске каријере освојила је на десетине титула првака државе у свим категоријама, а иначе је студирала филозофију, завршила историју уметности, бавила се фотографијом и радила у школском и културном програму  РТБ-а, као уредник и режисер. Ипак, оно по чему је широј јавности најпознатија је њена тренерска каријера, којом је почела да се бави када је престала активно да игра, а пре свега њен рад са Новаком Ђоковићем, док је мање познато да је тренирала и Монику Селеш, Горана Иванишевића, Иву Мајоли, Миму Јаушовец, а била је још и савезни капитен свих женских тениских репрезентација Југославије, потпредседница Тениског савеза Југославије и ТК „Партизан“. Јелена Генчић, једна од најуспешнијих тениских тренера на свету, сахрањена је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1198. године византијски цар Алексије III Анђео одобрио је српском великом жупану Стефану Немањи и његовом сину монаху Сави, да на рушевинама Хиландариона на Светој Гори подигну нови српски манастир Хиландар;
1948. године умро је политичар, књижевник и публициста, Јаша Продановић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ljuba tadic
Претходни чланак

Рођен је глумац Љубивоје Љуба Тадић

tosa
Наредни чланак

Рођен је глумац Тоша Јовановић