AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umrla je slikarka Kosara Bokšan

Na današnji dan, 21. novembra 2009. godine u Beogradu je umrla slikarka Kosara Bokšan.

Rođena je 1. januara 1925. godine u Berlinu, a sa tri godine se sa porodicom preselila u Beograd, gde je tokom Drugog svetkog rata počela da uči slikarstvo, prvo kod Mladena Josića, pa onda kod Zore Petrović.

Upisala je zatim Akademiju likovnih umetnosti, koju je napustila 1947. godine, kada je sa nekoliko studenata sa klase otišla u Zadar i tamo osnovala našu prvu posleratnu umetničku komunu – Zadarsku grupu.

Prvi put je izlagala 1950. godine u Beogradu na ULUS-ovoj izložbi, a samostalno dve godine kasnije na istom mestu. Tada se sa suprugom Petrom Omčikusom seli u Pariz, gde nastavlja da stvara i izlaže kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Kosara Bokšan je tokom svog stvaralštva prošla kroz nekoliko slikarskih faza, od ekspresivnog realizma preko apstrakcije i enformela do mitske simbolike, i za svoja dela dobila više nagrada i priznanja.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1832. godine rođen kaluđer, arhimandrit, istoričar, dobrovoljački komandant i akademik Nićifor Dučić;
1902. godine rođen je slikar Marko Čelebonović;
1937. godine počela je sa radom Muzička akademija u Beogradu;
1981. godine preminuo je istoričar umetnosti, likovni kritičar i književnik Milan Kašanin;
1995. godine potpisan je Dejtonski mirovni sporazum;
2002. godine umro je geolog-paleontolog, redovni profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, akademik Nikola Pantić;
2006. godine umrla je pijanistkinja i kompozitorka Ksenija Zečević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

tucovic
Prethodni članak

Poginuo je Dimitrije Tucović

Screenshot_9
Naredni članak

MISAO DANA