АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умрла је сликарка Косара Бокшан

На данашњи дан, 21. новембра 2009. године у Београду је умрла сликарка Косара Бокшан.

Рођена је 1. јануара 1925. године у Берлину, а са три године се са породицом преселила у Београд, где је током Другог светког рата почела да учи сликарство, прво код Младена Јосића, па онда код Зоре Петровић.

Уписала је затим Академију ликовних уметности, коју је напустила 1947. године, када је са неколико студената са класе отишла у Задар и тамо основала нашу прву послератну уметничку комуну – Задарску групу.

Први пут је излагала 1950. године у Београду на УЛУС-овој изложби, а самостално две године касније на истом месту. Тада се са супругом Петром Омчикусом сели у Париз, где наставља да ствара и излаже како у земљи тако и у иностранству.

Косара Бокшан је током свог стваралштва прошла кроз неколико сликарских фаза, од експресивног реализма преко апстракције и енформела до митске симболике, и за своја дела добила више награда и признања.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1832. године рођен калуђер, архимандрит, историчар, добровољачки командант и академик Нићифор Дучић;
1902. године рођен је сликар Марко Челебоновић;
1937. године почела је са радом Музичка академија у Београду;
1981. године преминуо је историчар уметности, ликовни критичар и књижевник Милан Кашанин;
1995. године потписан је Дејтонски мировни споразум;
2002. године умро је геолог-палеонтолог, редовни професор Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду, академик Никола Пантић;
2006. године умрла је пијанисткиња и композиторка Ксенија Зечевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

tucovic
Претходни чланак

Погинуо је Димитрије Туцовић

Screenshot_9
Наредни чланак

МИСАО ДАНА