AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umrla je slikarka i akademik Ljubica Cuca Sokić

Na današnji dan, 8. januara 2009. godine u Beogradu je preminula slikarka i akademik Ljubica Cuca Sokić.

Rođena je 9. decembra 1914. godine u Bitolju, a gimnaziju, Umetničku školu i Akademski tečaj završila je u Beogradu, učivši od Zore Petrović, Vase Pomorišca, Ljube Ivanovića i Bete Vukanović. Od 1936. do 1939. godine je bila na usavršavanju u Parizu, gde je i formirala svoju ranu „intimističkuˮ fazu i izlagala sa jugoslovenskim umetnicima. Prvu samostalnu izložbu imala je 1939. godine u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić u Beogradu. Sledeće godine bila jedna od osnivača umetničke grupe Desetorica. Posle Drugog svetskog rata postala je profesor na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti, što je ostala do penzionisanja 1972. godine.

Početkom pedesetih godina prošlog veka putovala je ponovo u Pariz i u Englesku, nakon čega je, napustivši realizam i krenuvši putem apstrakcije, počela nova faza u njenom stvaralaštvu. Njena umetnost i doživljaj stvarnosti nastavili su da se menjaju, ali joj je slikarstvo sve vreme ostalo blisko lirskom toku, a zanimljivo je da se bavila i ilustracijom knjiga i stripom.

Ljubica Cuca Sokić je bila i član SANU, kao i dobitnih mnogih nagrada i priznanja, među kojima su Oktobarska nagrada grada Beograda, Vukova nagrada, Sedmojulska nagrada i druge. Sahranjena je na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1589. godine rođen je srpski barokni pisac Ivan Gundulić;
1949. godine rođen je glumac Milan Caci Mihailović;
2007. godine umro je pravnik, profesor i akademik Ivan Maksimović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

hqdefault
Prethodni članak

Da nije bilo onog krvavog Božića na Mojkovcu, ne bi bilo ni vaskrsa na Kajmakčalanu

Sveti Stefan Štiljanović
Naredni članak

KULT SVETOG STEFANA ŠTILJANOVIĆA