AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umrla je prva srpska vajarka Vukosava Velimirović

Na današnji dan, 17. decembra 1965. godine u Beogradu je umrla prva srpska vajarka Vukosava Vuka Velimirović.

Rođena je 30. juna 1888. godine u Pirotu, gde je i započela svoje školovanje, koje je od 1911. nastavila u Beogradu, na Umetničko-zanatskoj školi, s obzirom da je od detinjstva pokazivala interesovanje i talenat za umetnost, crtajući stripove, oblikujući u glini i pišući pesme i bajke.

Prvi svetski rat je provela u Kuršumliji i Kruševcu, da bi posle rata na preporuku vajara i profesora Đorđa Jovanovića, školovanje nastavila u Parizu, prvo na jednoj privatnoj akademiji, a zatim kao stipendista na državnoj Akademiji lepih umetnosti. Studirala je potom na Umetničkoj akademiji u Rimu, uporedo sa tim radeći u ateljeu vajara Ferarija, kada je zahvaljujući jednoj bisti koju je uradila postala primećena, što je presudno uticalo na uspon njene karijere.

Sredinom dvadesetih godina se vratila u Pariz, u kom je ostala do početka Drugog svetskog rata, uradivši za to vreme, pored ostalog, i ciklus srpskih srednjovekovnih vladarki.

Po oslobođenju je nastavila da stvara kao i ranije, ali zbog promene političke situacije više nije lako dolazila do poslova. Izlagala je sve do svoje smrti, što samostalno, a što učestvujući na kolektivnim izložbama, bila je članica ULUS-a i Lade, i iza sebe ostavila više od sto pedeset skulptorskih dela, petnaestak slika i desetine pesama, priča i bajki.

Vukosava Velimirović je sahranjena na beogradskom Novom groblju, no i pored toga što se spominje u više engleskih i američkih rečnika posvećenih evropskim vajarima prošlog veka, što je bila prijatelj mnogih intelektualaca svog vremena, te što njeni radovi krase zgrade naše prestonice, ova vajarka je nezasluženo ipak ostala nepoznata širem krugu ljudi.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1961. godine rođen je glumac Dragan Petrović;
1965. godine rođena je Jasna Šekarić, zvanično najbolji strelac  XX veka;
2007. godine umro je prof. dr Aleksa Piščević, redovni član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva i redovni profesor Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu;
2009. godine umro je istorčar, osnivač i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Jovan Sekulić;
2009. godine umro je glumac i pevač Dušan Jakšić;
2010. godine umrla je balerina, koreograf i pedagog Mira Sanjina.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

1280px-Makedonska_street,_Belgrade,_Serbia,_2019._27
Prethodni članak

Kafana „SRBIJA”

Oskar-Danon-maestro-bez-domovine
Naredni članak

Umro je kompozitor i dirigent Oskar Danon