AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umrla je prva srpska školovana slikarka Katarina Ivanović

Na današnji dan, 22. septembra 1882. godine u Stonom Beogradu, u današnjoj Mađarskoj, preminula je prva srpska školovana slikarka Katarina Ivanović.

Rođena je 1811. godine u porodici srpskog građevinskog preduzimača, u Vespremu, a detinjstvo je provela u Stonom Beogradu, u maloj srpskoj zajednici. Još od malena talentovana za slikarstvo, počela je da ga uči u Pešti, u ateljeu Jožefa Peškog.

Sa dvadesetak godina je ostala bez roditelja, a kao mecena se pojavila mađarska grofica Čaki i Katarina je nastavila školovanje na Umetničkoj akademiji u Beču, kao jedna od prvih vanrednih studentkinja, jer žene tada nisu mogle redovno da studiraju, a potom i na Akademiji u Minhenu.

Jedno vreme je živela u Parizu i Zagrebu, i putovala po Italiji i Holandiji. Godine 1846. je boravila nešto kraće od godinu dana i u Beogradu, sa idejom da napravi album istorijskih kompozicija, čime bi dala doprinos buđenju nacionalne svesti, međutim nije naišla na razumevanje.

Tek kada je sedamdesetih godina XIX veka Srpsko učeno društvo počelo da se zanima za stvaralaštvo Srba u Ugarskoj, sa željom da obogati Narodni muzej, dr Nikola Krstić shvatio je značaj njenih dela za nacionalu kulturu i postepeno je privoleo da svoje slike zavešta otadžbini.

Stvarala je u stilu klasicizma i to njegove bidermajer varijante, a najviše se izražavala kroz portret, žanr, mrtvu prirodu i istorijske kompozicije, u kojima je ipak bila daleko od svojih  mogućnosti. Razlog tome verovatno leži u činjenici da je ženama tada, a i dugo vremena kasnije, na akademijama bilo zabranjeno slikanje aktova po živom modelu.

Njen opus čini trideset osam slika, a Autoportret, Korpa sa grožđem, Oslobođenje Beograda, Portret Sime Milutinovića Sarajlije, Italijanski vinogradar, Portret vojvode Stevana Knićanina, Deca Pavla Stanišića, Dečak sa sokolom, samo su neke od njih. Katarina Ivanović, koja je 1876. godine postala član Srpskog učenog društva i prva žena akademik, preminula je šest godina kasnije, a njeni posmrtni ostaci su 1967. godine preneti u Beograd i sahranjeni u Aleji narodnih heroja na Novom groblju.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1773. godine ubijen je lažni car Šćepan Mali;
1978. godine umro je farmakolog i akademik Jovan Tucakov;
2000. godine umro je kompozitor Aleksandar Korać;
2010. godine umro je glumac Predrag Tasovac;
2014. godine umro je pisac i scenarista Đorđe Lebović;
2008. godine umrla je slikarka Rada Selaković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

miodrag-bulatovic
Prethodni članak

MIODRAG BULATOVIĆ – ADAM PUSLOJIĆ

bat-3369882_1280
Naredni članak

VAMPIRI U NARODNIM VEROVANJIMA KOD SRBA