АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умрла је педијатар Надежда Станојевић

На данашњи дан, 17. јануара 1978. године је умрла Надежда Станојевић, прва жена педијатар у Србији.

Рођена је 9. августа 1887. године у Пироту, и након завршене Треће београдске гимназије, 1905. године је отишла у Русију и уписала Женски медицински институт, стекавши потом звање лекара.

Године 1912. се вратила у Србију и почела да стажира на Интерном одељењу Опште државне болнице у Београду, али је услед ратова до краја 1918. године боравила у Пироту, Ужицу, Ваљеву и Чачку, лечећи војску и цивиле.

Почетком 1919. је отишла у Париз на специјализацију из педијатрије и тамо две године провела радећи на свим одељењима дечје болнице.

По повратку у Београд, уз помоћ Јована Јовановића, основала је прво Саветовалиште за мајке у Србији на Акушерском одељењу Опште државне болнице у Београду, и прва код нас почела да примењује BCG (бе-се-же) вакцину против туберкулозе код новорођенчади.

Између два рата је такође била активна и у друштву Српска мајка, а након Другог светског рата је постала управница дечје болнице Материнског удружења.

Своје радове је објављивала у часопису Српски архив и листу о нези деце Здравље, а објавила је и књигу Нега одојчета.

Надежда Спасојевић је отишла у пензију 1953. године, а за свој рад је добила многе награде и признања, међу којима су Похвалница „за несебичан и примеран рад као лекараˮ Министарства здравља Краљевине СХС и Орден заслуга за народ са сребрним венцем.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1834. године изашао је први број Новина србских;
1912. године рођен је историчар књижевности, професор и академик Војислав Ђурић;
1927. године рођен је књижевник Славко Вукосављевић;
1958. године рођен је рукометаш Миле Исаковић;
1964. године умро је сликар, графичар и академик Ђорђе Андрејевић Кун.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Никола Граовац
Претходни чланак

Умро је сликар Никола Граовац

Наредни чланак

Умрла је оснивач и диригент хора „Колибриˮ Милица Манојловић