AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umrla je kraljica Jelena Anžujska

Na današnji dan, 8. februara 1314. godine je umrla srpska kraljica Jelena Anžujska.

O njenom poreklu se ni danas ne može mnogo toga sa sigurnošću reći, te se pretpostavlja da je bila u srodstvu sa kraljem Napulja i Sicilije Karlom I, kao i da je bila potomak vizantijske porodice Anđela, rođena oko 1236. godine.

U Srbiju je došla oko 1250. godine, udavši se za kralja Uroša. Imali su sinove Dragutina i Milutina, i moguće još dvoje dece.

Za razliku od drugih srpskih srednjovekovnih vladarki, neretko se mešala u politiku, bila je obrazovana, govorila nekoliko stranih jezika, imala biblioteku i na svom dvoru organizovala prepisivanje knjiga.

Takođe je osnovala i školu za devojke, u kojoj ih je učila pismenosti, pobožnosti i ručnom radu, te potom uz miraz udavala. Brinula je o siromašnima i bolesnima, i pomagala i dizala manastire, kako katoličke, čije je vere bila, tako i pravoslavne, a ubraja se i u hilandarske ktitore.

Pored brojnih zdanja koja je ostavila za sobom, sigurno je najznačajniji manastir Gradac, za čiju je izgradnju, po rečima arhiepiskopa Danila, sama birala, dovodila i nadgledala majstore, kao i monahe koji je tu trebalo da borave.

Iako katolikinja, oko 1280. godine se zamonašila prema pravoslavnom obredu u crkvi Svetog Nikole u Skadru i primila najviši monaški čin, ali nije uzela novo ime.

Jelena Anžujska, jedina žena u srpskoj istoriji kojoj je posvećeno posebno žitije, sahranjena je u manastiru Gradac i kanonizovana tri godine nakon smrti, kada je verovatno došlo i do premeštanja moštiju, te danas nije poznato tačno mesto gde se one nalaze.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1926. godine rođena je glumica Radmila Savićević;
1927. godine rođen je sportski novinar Vladan Stojaković;
1933. godine rođen je književnik, novinar i političar Branislav Brana Crnčević;
1937. godine umro je istoričar Milutin Jakšić;
1938. godine rođena je primabalerina i koreograf Lidija Pilipenko;
1947. godine rođen je reditelj Ljubiša Ristić;
2008. godine umro je publicista i političar Desimir Tošić;
2013. godine umro je glumac Josif Tatić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

King_Stefan_Uroš_I_with_his_son_Stefan_Dragutin
Prethodni članak

UROŠ I (1242–1276)

48275072_1409764355827594_7933299191260905472_n
Naredni članak

MISAO DANA