АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умрла је краљица Јелена Анжујска

На данашњи дан, 8. фебруара 1314. године је умрла српска краљица Јелена Анжујска.

О њеном пореклу се ни данас не може много тога са сигурношћу рећи, те се претпоставља да је била у сродству са краљем Напуља и Сицилије Карлом I, као и да је била потомак византијске породице Анђела, рођена око 1236. године.

У Србију је дошла око 1250. године, удавши се за краља Уроша. Имали су синове Драгутина и Милутина, и могуће још двоје деце.

За разлику од других српских средњовековних владарки, неретко се мешала у политику, била је образована, говорила неколико страних језика, имала библиотеку и на свом двору организовала преписивање књига.

Такође је основала и школу за девојке, у којој их је учила писмености, побожности и ручном раду, те потом уз мираз удавала. Бринула је о сиромашнима и болеснима, и помагала и дизала манастире, како католичке, чије је вере била, тако и православне, а убраја се и у хиландарске ктиторе.

Поред бројних здања која је оставила за собом, сигурно је најзначајнији манастир Градац, за чију је изградњу, по речима архиепископа Данила, сама бирала, доводила и надгледала мајсторе, као и монахе који је ту требало да бораве.

Иако католикиња, око 1280. године се замонашила према православном обреду у цркви Светог Николе у Скадру и примила највиши монашки чин, али није узела ново име.

Јелена Анжујска, једина жена у српској историји којој је посвећено посебно житије, сахрањена је у манастиру Градац и канонизована три године након смрти, када је вероватно дошло и до премештања моштију, те данас није познато тачно место где се оне налазе.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1926. године рођена је глумица Радмила Савићевић;
1927. године рођен је спортски новинар Владан Стојаковић;
1933. године рођен је књижевник, новинар и политичар Бранислав Брана Црнчевић;
1937. године умро је историчар Милутин Јакшић;
1938. године рођена је примабалерина и кореограф Лидија Пилипенко;
1947. године рођен је редитељ Љубиша Ристић;
2008. године умро је публициста и политичар Десимир Тошић;
2013. године умро је глумац Јосиф Татић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

King_Stefan_Uroš_I_with_his_son_Stefan_Dragutin
Претходни чланак

УРОШ I (1242–1276)

48275072_1409764355827594_7933299191260905472_n
Наредни чланак

МИСАО ДАНА