AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umrla je književnica, filolog i akademik Ranka Kuić

Na današnji dan, 1. maja 2003. godine, u Beogradu je umrla književnica, filolog i akademik Ranka Kuić.

Rođena je 15. juna 1925. godine u Sarajevu, i posle germanistike na Filozofskom fakultetu u Beogradu, nastavila je studije u Bristolu i doktorirala književne nauke 1954. godine u Ljubljani.

Pored predavanja na jugoslovenskim univerzitetima, bila je gostujući profesor po pozivu na univerzitetima u Pragu, Varšavi, Krakovu, Budimpešti, Amsterdamu, Antverpenu, Brnu, Bratislavi, Londonu, Oksfordu, Bristolu, Bangoru i mnogim drugim.

Objavila je mnoštvo naučnih, književnih, istorijsko-književnih rasprava, radova i studija, i desetak knjiga, a postigla je i velike uspehe u afirmisanju srpske umetničke i narodne poezije u svetu, naročito Desanke Maksimović, Miloša Crnjanskog i Stevana Raičkovića.

Priznati su joj mnogi naučni radovi iz komparativistike, u kojima je otkrila vrlo značajne činjenice o odnosu drevnog keltskog jezika, velškog i srpskog, te keltske kulture i folklora i srpske, a takođe je otkrila i dokazala uticaj srpske narodne poezije na velike književnike sveta.

Ranka Kuić je, pored ostalog, bila redovni član Velške akademije u Velikoj Britaniji, član Udruženja književnika Srbije, član književnih prevodilaca Srbije, član Međunarodnog PEN-a i brojnih drugih udruženja.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1778. godine u Somboru je osnovana prva srpska škola za stručno osposobljavanje učitelja na srpskom jeziku Norma.
1866. godine donet je Zakon o pošti, kojim je zvanično predviđeno da Državna štamparija štampa i izdaje poštanske marke. Prva redovna serija poštanskih maraka Kneževine Srbije puštena je u opticaj juna iste godine, a na njoj je bio prikazan lik kneza Mihaila Obrenovića iz profila;
1893. godine održana je prva prvomajska proslava u Srbiji;
1924. godine rođen je kompozitor, pedagog i akademik Enriko Josif;
1943. godine umro je pesnik Rade Drainac.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Podloga - Copy - Copy - Copy - Copy (7) - Copy - Copy
Prethodni članak

MISAO DANA

IsidoraSekulić
Naredni članak

VASKRS U RADU