АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умрла је књижевница, филолог и академик Ранка Куић

На данашњи дан, 1. маја 2003. године, у Београду је умрла књижевница, филолог и академик Ранка Куић.

Рођена је 15. јуна 1925. године у Сарајеву, и после германистике на Филозофском факултету у Београду, наставила је студије у Бристолу и докторирала књижевне науке 1954. године у Љубљани.

Поред предавања на југословенским универзитетима, била је гостујући професор по позиву на универзитетима у Прагу, Варшави, Кракову, Будимпешти, Амстердаму, Антверпену, Брну, Братислави, Лондону, Оксфорду, Бристолу, Бангору и многим другим.

Објавила је мноштво научних, књижевних, историјско-књижевних расправа, радова и студија, и десетак књига, а постигла је и велике успехе у афирмисању српске уметничке и народне поезије у свету, нарочито Десанке Максимовић, Милоша Црњанског и Стевана Раичковића.

Признати су јој многи научни радови из компаративистике, у којима је открила врло значајне чињенице о односу древног келтског језика, велшког и српског, те келтске културе и фолклора и српске, а такође је открила и доказала утицај српске народне поезије на велике књижевнике света.

Ранка Куић је, поред осталог, била редовни члан Велшке академије у Великој Британији, члан Удружења књижевника Србије, члан књижевних преводилаца Србије, члан Међународног ПЕН-а и бројних других удружења.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1778. године у Сомбору је основана прва српска школа за стручно оспособљавање учитеља на српском језику Норма.
1866. године донет је Закон о пошти, којим је званично предвиђено да Државна штампарија штампа и издаје поштанске марке. Прва редовна серија поштанских марака Кнежевине Србије пуштена је у оптицај јуна исте године, а на њој је био приказан лик кнеза Михаила Обреновића из профила;
1893. године одржана је прва првомајска прослава у Србији;
1924. године рођен је композитор, педагог и академик Енрико Јосиф;
1943. године умро је песник Раде Драинац.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy (7) - Copy - Copy
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

ИсидораСекулић
Наредни чланак

ВАСКРС У РАДУ