AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umrla je glumica Živka Matić

Na današnji dan, 15. maja 1998. godine je umrla glumica Živka Matić.

Rođena je 19. jula 1923. godine u Požarevcu, a nakon što je pohađala pozorišnu i filmsku školu u Beogradu, počela je da se bavi glumom, i nekoliko dana pred početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji debitovala je u Omladinskom pozorištu Lasta.

Posle rata je bila članica više srpskih pozorišta, među kojima su niško Narodno pozorište, Srpsko narodno pozorište, Savremeno pozorište u Beogradu i Beogradsko dramsko pozorište, a glumila je i na scenama drugih domaćih i inostranih teatara.

Takođe je glumila na radiju i televiziji, pa je tako iza nje ostalo nekoliko desetina filmova, emisija i TV serija, a šira publika je najviše zna po ulozi Rose iz serije Građani sela Luga, za koju je 1972, uz Batu Živojinovića, bila dobitnica nagrade Glumački par godine ONA i ON.

Od 2008. godine se u organizaciji Centra za kulturu Požarevac održava festival Susret amaterskih pozorišta Braničevskog okruga Živka Matić, koji čuva sećanje na ovu glumicu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1848. godine na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima proglašeno je ujedinjenje Srema sa vojnom granicom, Bačke, Banata i Baranje u Srbsku vojvodinu;
1914. godine umro je književni istoričar i kritičar Jovan Skerlić;
1934. godine umro je slikar Leon Koen;
1945. godine završen je Drugi svetski rat u Jugoslaviji;
1947. godine rođen je fudbalski trener Ljupko Petrović;
1977. godine otvoren je Centar Sava;
1994. godine umrla je glumica Olga Spiridonović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

King_Nikola_of_Montenegro
Prethodni članak

NIKOLA I PETROVIĆ NADVISIO VLADIKU

Ratsko Petrović
Naredni članak

Rođen je književnik i diplomata Rastko Petrović