АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умрла је глумица Живка Матић

На данашњи дан, 15. маја 1998. године је умрла глумица Живка Матић.

Рођена је 19. јула 1923. године у Пожаревцу, а након што је похађала позоришну и филмску школу у Београду, почела је да се бави глумом, и неколико дана пред почетак Другог светског рата у Југославији дебитовала је у Омладинском позоришту Ласта.

После рата је била чланица више српских позоришта, међу којима су нишко Народно позориште, Српско народно позориште, Савремено позориште у Београду и Београдско драмско позориште, а глумила је и на сценама других домаћих и иностраних театара.

Такође је глумила на радију и телевизији, па је тако иза ње остало неколико десетина филмова, емисија и ТВ серија, а шира публика је највише зна по улози Росе из серије Грађани села Луга, за коју је 1972, уз Бату Живојиновића, била добитница награде Глумачки пар године ОНА и ОН.

Од 2008. године се у организацији Центра за културу Пожаревац одржава фестивал Сусрет аматерских позоришта Браничевског округа Живка Матић, који чува сећање на ову глумицу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1848. године на Мајској скупштини у Сремским Карловцима проглашено је уједињење Срема са војном границом, Бачке, Баната и Барање у Србску војводину;
1914. године умро је књижевни историчар и критичар Јован Скерлић;
1934. године умро је сликар Леон Коен;
1945. године завршен је Други светски рат у Југославији;
1947. године рођен је фудбалски тренер Љупко Петровић;
1977. године отворен је Центар Сава;
1994. године умрла је глумица Олга Спиридоновић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

King_Nikola_of_Montenegro
Претходни чланак

НИКОЛА I ПЕТРОВИЋ НАДВИСИО ВЛАДИКУ

Ratsko Petrović
Наредни чланак

Рођен је књижевник и дипломата Растко Петровић