AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umrla je glumica Olivera Marković

Na današnji dan, 2. jula 2011. godine u Beogradu je umrla glumica Olivera Marković.

Rođena je 3. maja 1925. godine, takođe u glavnom gradu, ali je osnovnu školu i prve razrede gimnazije pohađala je u Nišu.

Po povratku porodice u Beograd, završila je gimnaziju i upisala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu. Nju je napustila kao apsolvent i postala student prve generacije na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, gde je i diplomirala 1951. godine.

Ljubav prema glumi pokazivala je još tokom detinjstva, a za vreme okupacije je sa grupom vršnjaka, gimnazijalaca i studenata, spremala predstave na Kolarčevom univerzitetu i beogradskim stanovima.

Bila je najpre član Begradskog dramskog pozorišta, ali je sredinom šezdesetih godina prešla u Narodno pozorište u Beogradu i tu ostala do penzije 1989. godine, mada je bila angažovana i u drugim teatrima.

Tokom duge karijere je ostvarila više od sto pedeset pozorišnih uloga i glumila u više od šezdeset filmova i tridesetak televizijskih  drama i serija, a takođe se bavila i pevanjem, te je šezdesetih godina nastupala širom zemlje i u inostranstvu kao vrstan izvođač romansi i šlagera.

Teško je izdvojiti neke od njenih uloga, ali treba reći da je dva puta dobila nagradu Narodnog pozorišta za uloge Majke Hrabrosti i Klare, kao i najveće priznanje koje dodeljuje nacionalni teatar, Plaketu, 1988. godine.

Pored toga dobitnica je i Specijalne nagrade na Danima komedije, Oktobarske nagrade grada Beograda, dve Zlatne i jedne Srebrne arene na Filmskom festivalu u Puli, Nagrade Slavica za doprinos razvoju filmske umetnosti, Dobričinog prstena i drugih.

Prvi muž, sa kojim ima sina režisera Gorana Markovića, bio joj je glumac Rade Marković, a drugi,  glumac Dušan Bulajić.

Velika umetnica Olivera Marković, sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1884. godine počela je sa radom Narodna banka Srbije;
1992. godine umro je književnik, scenarista, dramaturg i akademik Borislav Pekić;
1995. godine naša zemlja je postala šampion Evrope u košarci;
2007. godine umro je violinista Aleksandar Aca Šišić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_1
Prethodni članak

DESPOT STEVAN LAZAREVIĆ (1389–1427)

Naredni članak

Rođen je književik, prevodilac i profesor Slobodan Vitanović