АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умрла је глумица Оливера Марковић

На данашњи дан, 2. јула 2011. године у Београду је умрла глумица Оливера Марковић.

Рођена је 3. маја 1925. године, такође у главном граду, али је основну школу и прве разреде гимназије похађала је у Нишу.

По повратку породице у Београд, завршила је гимназију и уписала историју уметности на Филозофском факултету. Њу је напустила као апсолвент и постала студент прве генерације на Академији за позориште, филм, радио и телевизију, где је и дипломирала 1951. године.

Љубав према глуми показивала је још током детињства, а за време окупације је са групом вршњака, гимназијалаца и студената, спремала представе на Коларчевом универзитету и београдским становима.

Била је најпре члан Беградског драмског позоришта, али је средином шездесетих година прешла у Народно позориште у Београду и ту остала до пензије 1989. године, мада је била ангажована и у другим театрима.

Током дуге каријере је остварила више од сто педесет позоришних улога и глумила у више од шездесет филмова и тридесетак телевизијских  драма и серија, а такође се бавила и певањем, те је шездесетих година наступала широм земље и у иностранству као врстан извођач романси и шлагера.

Тешко је издвојити неке од њених улога, али треба рећи да је два пута добила награду Народног позоришта за улоге Мајке Храбрости и Кларе, као и највеће признање које додељује национални театар, Плакету, 1988. године.

Поред тога добитница је и Специјалне награде на Данима комедије, Октобарске награде града Београда, две Златне и једне Сребрне арене на Филмском фестивалу у Пули, Награде Славица за допринос развоју филмске уметности, Добричиног прстена и других.

Први муж, са којим има сина режисера Горана Марковића, био јој је глумац Раде Марковић, а други,  глумац Душан Булајић.

Велика уметница Оливера Марковић, сахрањена је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1884. године почела је са радом Народна банка Србије;
1992. године умро је књижевник, сценариста, драматург и академик Борислав Пекић;
1995. године наша земља је постала шампион Европе у кошарци;
2007. године умро је виолиниста Александар Аца Шишић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_1
Претходни чланак

ДЕСПОТ СТЕВАН ЛАЗАРЕВИЋ (1389–1427)

Наредни чланак

Рођен је књижевик, преводилац и професор Слободан Витановић