АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умрла је глумица Мира Ступица

На данашњи дан, 19. августа 2016. године умрла је глумица Мира Ступица. Рођена је 17. августа 1923. године у Гњилану, као Мирослава Тодоровић, а одрастала је у Горњем Милановцу, Аранђеловцу и Београду. Била је чланица Југословенског драмског позоришта од његовог оснивања, као и загребачког Хрватског народног казалишта и београдског Народног позоришта, а глумила је и у другим театрима, попут Атељеа 212, Београдског драмског позоришта, Звездара театра и других. Такође је глумила на филму и телевизији, и за свој рад добила најзначајније домаће награде и признања, мећу којима су „Добричин прстен“, „Стеријине награде“, „Златна арена“ у Пули, Статуета „Јоаким Вујић“, Награда „Павле Вуисић“ и Награда за животно дело фестивала „Дани Зорана Радмиловића“. Мира Ступица, једна од наших највећих глумица, сахрањена је на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1691. године Аустријанци су код Сланкамена потукли Турке и нанели им тешке губитке, а на страни Аустрије борило се и око 10 000 Срба;
1899. године рођен је патријарх српски Герман;
1928. године рођен је књижевник Данко Поповић;
1983. године умро је Александар Ранковић, један од најутицајнијих политичара послератне Југославије;
1990. године СФРЈ је у Аргентини постала по трећи пут првак света у кошарци, победивши у финалу СССР са 92:75;
2010. године преминуо је академски сликар и професор Ђорђе Илић;
2013. године умро је књижевник Мирко Ковач;
2014. године умро је историчар, теоретичар књижевности и академик Предраг Палавестра.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ivankovac01_994396972
Претходни чланак

Дошло је до боја на Иванковцу

images
Наредни чланак

Умро је писац Миодраг Борисављевић