AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umrla je glumica Đurđija Cvetić

Na današnji dan, 6. avgusta 2015. godine u Beogradu je umrla glumica Đurđija Cvetić.

Rođena je 25. avgusta 1942. godine takođe u glavnom gradu, gde je nakon osnovne škole i gimnazije diplomirala na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, te odmah 1969. godine postala član Jugoslovenskog dramskog pozorišta kao deo generacije poznate kao Bojanove bebe.

Pored mnogobrojnih pozorišnih uloga koje je ostvarila kako u svom matičnom, tako i u drugim pozorištima širom zemlje, glumila je i u više od pedeset filmova i TV serija.

Đurđija Cvetić je za svoje stvaralštvo dobila mnoga priznanja i nagrade, među kojima su Miloš Žutić, Žanka Stokić i druge.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1903. godine, u Senjskom rudniku, prvoj i najstarijoj jami u zemlji, počeo je štrajk zbog lošeg položaja rudara, te se  današnji dan obeležava kao Dan rudara Srbije;
1914. godine Austrougarska je objavila rat Rusiji, a Srbija Nemačkoj;
1915. godine na Savi je porinut prvi srpski ratni brod Jadar, čime je zvanično otpočelo formiranje srpske rečne flotile;
1946. godine umro je naučnik i prevodilac Veselin Čajkanović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

unnamed
Prethodni članak

BRANISLAV NUŠIĆ I MLADI REŽISER

9ae4e7e56802a27597943795741433041414141_v5
Naredni članak

Ivo Andrić: U LUTANJIMA I ISKUŠENJIMA NISMO SAMI