АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умрла је глумица Ђурђија Цветић

На данашњи дан, 6. августа 2015. године у Београду је умрла глумица Ђурђија Цветић.

Рођена је 25. августа 1942. године такође у главном граду, где је након основне школе и гимназије дипломирала на Академији за позориште, филм, радио и телевизију, те одмах 1969. године постала члан Југословенског драмског позоришта као део генерације познате као Бојанове бебе.

Поред многобројних позоришних улога које је остварила како у свом матичном, тако и у другим позориштима широм земље, глумила је и у више од педесет филмова и ТВ серија.

Ђурђија Цветић је за своје стваралштво добила многа признања и награде, међу којима су Милош Жутић, Жанка Стокић и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1903. године, у Сењском руднику, првој и најстаријој јами у земљи, почео je штрајк због лошег положаја рудара, те се  данашњи дан обележава као Дан рудара Србије;
1914. године Аустроугарска је објавила рат Русији, а Србија Немачкој;
1915. године на Сави je поринут први српски ратни брод Јадар, чиме је званично отпочело формирање српске речне флотиле;
1946. године умро је научник и преводилац Веселин Чајкановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

unnamed
Претходни чланак

БРАНИСЛАВ НУШИЋ И МЛАДИ РЕЖИСЕР

9ae4e7e56802a27597943795741433041414141_v5
Наредни чланак

Иво Андрић: У ЛУТАЊИМА И ИСКУШЕЊИМА НИСМО САМИ