AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umrla je dobrotvorka Delfa Ivanić

Na današnji dan, 14. avgusta 1972. godine u Beogradu je umrla dobrotvorka Delfa Ivanić.

Rođena je 6. marta 1881. godine u Podgorici, ali se porodica ubrzo po njenom rođenju preselila u Srbiju. Sa pet godina ostala je bez majke, a sa sedam je postala siroče, pa je brigu o njoj preuzeo tadašnji gradonačelnik Beograda Mihailo Bogićević.

Višu žensku školu završila je u Beogradu, a u Ženevi je studirala hemiju, što je prekinula 1899. godine, nakon smrti poočima, i vratila se u zemlju. Predavala je potom francuski jezik i biologiju u srpskoj Višoj ženskoj školi u Skoplju, gde je i upoznala diplomatu Ivana Ivanića, za koga se 1901. godine udala i potom zbog prirode muževljevog posla često putovala i živela u mnogim evropskim gradovima.

Sarađivala je sa brojnim srpskim časopisima, kao što su Bosanska vila, Zora, Brankovo kolo, Ženski svet i drugi, a 1903. godine je sa Nadeždom Petrović osnovala Kolo srpskih sestara.

U Balkanskim ratovima bila je jedan od osnivača IV rezervne bolnice za ranjenike u Beogradu i bolnice za vojnike u Draču. Tokom Prvog svetskog rata u Londonu je osnovala Srpsko potporno udruženje za smeštaj srpskih đaka u Oksfordu i Birmingemu, a bavila se humanitarnim radom i u Grčkoj, Italiji i Francuskoj.

Nakon tog rata Međunarodni crveni krst odlikovao ju je Medaljom za milosrđe Florens Najtingejl, koju je ona posle Drugog svetskog rata poklonila Srpskom lekarskom društvu.

Za vreme Drugog svetskog rata su je nekoliko puta hapsili Nemci zbog odbijanja saradnje i podržavanja pokreta otpora Dragoljuba Draže Mihailovića, da bi je nakon oslobođenja hapsili i komunisti, takođe zbog podrške Draži.

Delfa Ivanić je po završetku Beogradskog procesa živela tiho i povučeno. Umrla je zaboravljena od većine svojih zemljaka koje je svesrdno pomagala čitavog života.

Sahranjena je na beogradskom Novom groblju.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1920. godine potpisan je ugovor o stvaranju Male antante;
1939. godine umro je političar i publicista Dragiša Lapčević;
1941. godine rođena je književnica i rediteljka Vida Ognjenović;
1973. godine rođen je vaterpolista i trener Vladimir Vujasinović;
2002. godine umrla je harmonikašica i kompozitorka Radojka Živković;
2012. godine preminuo je šahovski velemajstor Svetozar Gligorić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

800px-Battle_of_Mišar,_Afanasij_Scheloumoff
Prethodni članak

Odigrao se Boj na Mišaru

Podloga - Copy - Copy - Copy - Copy (2)
Naredni članak

MISAO DANA