АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умрла је добротворка Делфа Иванић

На данашњи дан, 14. августа 1972. године у Београду је умрла добротворка Делфа Иванић.

Рођена је 6. марта 1881. године у Подгорици, али се породица убрзо по њеном рођењу преселила у Србију. Са пет година остала је без мајке, а са седам је постала сироче, па је бригу о њој преузео тадашњи градоначелник Београда Михаило Богићевић.

Вишу женску школу завршила је у Београду, а у Женеви је студирала хемију, што је прекинула 1899. године, након смрти поочима, и вратила се у земљу. Предавала је потом француски језик и биологију у српској Вишој женској школи у Скопљу, где је и упознала дипломату Ивана Иванића, за кога се 1901. године удала и потом због природе мужевљевог посла често путовала и живела у многим европским градовима.

Сарађивала је са бројним српским часописима, као што су Босанска вила, Зора, Бранково коло, Женски свет и други, а 1903. године је са Надеждом Петровић основала Коло српских сестара.

У Балканским ратовима била је један од оснивача IV резервне болнице за рањенике у Београду и болнице за војнике у Драчу. Током Првог светског рата у Лондону је основала Српско потпорно удружење за смештај српских ђака у Оксфорду и Бирмингему, а бавила се хуманитарним радом и у Грчкој, Италији и Француској.

Након тог рата Међународни црвени крст одликовао ју је Медаљом за милосрђе Флоренс Најтингејл, коју је она после Другог светског рата поклонила Српском лекарском друштву.

За време Другог светског рата су је неколико пута хапсили Немци због одбијања сарадње и подржавања покрета отпора Драгољуба Драже Михаиловића, да би је након ослобођења хапсили и комунисти, такође због подршке Дражи.

Делфа Иванић је по завршетку Београдског процеса живела тихо и повучено. Умрла је заборављена од већине својих земљака које је свесрдно помагала читавог живота.

Сахрањена је на београдском Новом гробљу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1920. године потписан је уговор о стварању Мале aнтанте;
1939. године умро је политичар и публициста Драгиша Лапчевић;
1941. године рођена је књижевница и редитељка Вида Огњеновић;
1973. године рођен је ватерполиста и тренер Владимир Вујасиновић;
2002. године умрла је хармоникашица и композиторка Радојка Живковић;
2012. године преминуо је шаховски велемајстор Светозар Глигорић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

800px-Battle_of_Mišar,_Afanasij_Scheloumoff
Претходни чланак

Одиграо се Бој на Мишару

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy (2)
Наредни чланак

МИСАО ДАНА