AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umrla je dobrotvor Jelena Lozanić

Na današnji dan, 6. februara 1972. godine umrla je dobrotvor Jelena Lozanić Frotingam.

Rođena je 12. marta 1885. godine u Beogradu i odrastala je u uglednoj porodici, uz oca hemičara, profesora, ministra i akademika Simu Lozanića, majku Stanku koja se bavila humanitarnim radom, sestru i brata Milivoja, takođe hemičara i profesora.

Uz solidno obrazovanje koje je stekla, već 1910. godine je postala sekretar Srpskog ženskog narodnog saveza, posebno zadužena za prepisku sa inostranstvom, te je kao predstavnik tog saveza iste godine učestvovala na Kongresu Međunarodnog saveta žena u Kopenhagenu i naredne godine u Stokholmu.

Tokom balkanskih ratova je učestvovala u radu prihvatilišta za ratnu siročad Sveta Jelena i završila kurs za bolničarke pri Kolu srpskih sestara, te pomagala u nezi ranjenika u sanatorijumu Vračar.

Po izbijanju Prvog svetskog rata se uključila u rad Crvenog krsta i kao njihova predstavnica putovala u SAD i Kanadu da bi upravljala Američkim odborom za pomoć Srbiji i lobirala za našu zemlju, pa je čak uspela da stigne i do američkog predsednika Vilsona.

Godine 1915. se udala za amerikanca Džona Frotingama sa kojim je od kraja dvadesetih do 1935. godine, kada je on umro, živela u Francuskoj, da bi se tada sa ćerkom preselila u SAD.

Odatle je za vreme Drugog svetskog rata takođe pomagala našoj zemlji i učestvovala u osnivanju Odbora američkih prijatelja Jugoslavije.

Jelena Lozanić, koja je za svoj rad dobila mnoge nagrade i priznanja, umrla je u osamdeset sedmoj godini života, u Francuskoj.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1859. godine rođen je osnivač Pedagoškog muzeja u Beogradu Dimitrije Putniković;
1876. godine osnovano je Srpsko društvo Crvenog krsta;
1899. godine umro je učitelj, publicista, revolucionar i lekar Vasa Pelagić;
1937. godine rođena je dirigent i profesor Darinka Matić Marović;
1987. godine umro je operski pevač Nikola Cvejić;
2009. godine umro je reditelj Borislav Popović;
2010. godine umro je istoričar Dejan Obradović;
2016. godine umro je književnik Danilo Nikolić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

1-Sveti-Sava-i-Sveti-SimeonKraljeva-crkva
Prethodni članak

RASTKO NEMANJIĆ: O OCU I SINU

GV026-KARAĐORĐE
Naredni članak

KARAĐORĐE: ŽELIM OSLOBOĐENU SVOJU OTADŽBINU