АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умрла је добротвор Јелена Лозанић

На данашњи дан, 6. фебруара 1972. године умрла је добротвор Јелена Лозанић Фротингам.

Рођена је 12. марта 1885. године у Београду и одрастала је у угледној породици, уз оца хемичара, професора, министра и академика Симу Лозанића, мајку Станку која се бавила хуманитарним радом, сестру и брата Миливоја, такође хемичара и професора.

Уз солидно образовање које је стекла, већ 1910. године је постала секретар Српског женског народног савеза, посебно задужена за преписку са иностранством, те је као представник тог савеза исте године учествовала на Конгресу Међународног савета жена у Копенхагену и наредне године у Стокхолму.

Током балканских ратова је учествовала у раду прихватилишта за ратну сирочад Света Јелена и завршила курс за болничарке при Колу српских сестара, те помагала у нези рањеника у санаторијуму Врачар.

По избијању Првог светског рата се укључила у рад Црвеног крста и као њихова представница путовала у САД и Канаду да би управљала Америчким одбором за помоћ Србији и лобирала за нашу земљу, па је чак успела да стигне и до америчког председника Вилсона.

Године 1915. се удала за американца Џона Фротингама са којим је од краја двадесетих до 1935. године, када је он умро, живела у Француској, да би се тада са ћерком преселила у САД.

Одатле је за време Другог светског рата такође помагала нашој земљи и учествовала у оснивању Одбора америчких пријатеља Југославије.

Јелена Лозанић, која је за свој рад добила многе награде и признања, умрла је у осамдесет седмој години живота, у Француској.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1859. године рођен је оснивач Педагошког музеја у Београду Димитрије Путниковић;
1876. године основано је Српско друштво Црвеног крста;
1899. године умро је учитељ, публициста, револуционар и лекар Васa Пелагић;
1937. године рођена је диригент и професор Даринка Матић Маровић;
1987. године умро је оперски певач Никола Цвејић;
2009. године умро је редитељ Борислав Поповић;
2010. године умро је историчар Дејан Обрадовић;
2016. године умро је књижевник Данило Николић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

1-Sveti-Sava-i-Sveti-SimeonKraljeva-crkva
Претходни чланак

РАСТКО НЕМАЊИЋ: О ОЦУ И СИНУ

GV026-KARAĐORĐE
Наредни чланак

КАРАЂОРЂЕ: ЖЕЛИМ ОСЛОБОЂЕНУ СВОЈУ ОТАЏБИНУ