AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umrla je balerina, pedagog, koreograf i baletski kritičar i istoričar Milica Jovanović

Na današnji dan, 1. septembra 2007. godine u Beogradu je umrla balerina, pedagog, koreograf  i baletski kritičar i istoričar, Milica Jovanović. Rođena je 26. februara 1932. godine u Beogradu, gde je uporedo sa gimnazijom pohađala i baletsku školu, a usavršavala se u Parizu i Londonu. Metodiku baleta studirala je i diplomirala na Državnom institutu pozorišne umetnosti u Moskvi, a tu je nastavila i postdiplomske studije i odbranila disertaciju. Kao članica Narodnog pozorišta tumačila je uloge u mnogim predstavama, a od 1961. godine radila je kao pedagog repetitor i održavala kompletan repertoar Baleta Narodnog pozorišta. Sredinom iste decenije počela je da se bavi i baletskom kritikom, objavljujući u mnogim novinama i časopisima, među kojima su i „Politika“, „Politika ekspres“, „Borba“, kao i ruski stručni časopis „Balet“. Milica Jovanović bila je jedan od osnivača i predsednica Udruženja baletskih umetnika Srbije i članica mnogih žirija domaćih i svetskih baletskih konkursa, a autor je i nekoliko knjiga u vezi sa baletom.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1939. godine napadom Nemačke na Poljsku počeo je Drugi svetski rat;
1945. godine Skupština Srbije usvojila je Zakon o administrativnoj podeli Srbije, čime su uspostavljene autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovsko-metohijska oblast;
1961. godine u Beogradu je počela Prva konferencija šefova država i vlada nesvrstanih zemalja;
1963. godine otvoren je stadion „Crvene zvezde“;
1978. godine umro je književnik i publicista Dušan Baranin;
1994. godine umro je novinar i satiričar Vladimir Bulatović Vib.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Dr_Vladan_Dj._Djordjevic,_pukovnik_srpske_vojske_(krajem_19._veka)
Prethodni članak

Umro je lekar, književnik i političar, Vladan Đorđević

Skender_Kulenovic_(1910-1978)
Naredni članak

Rođen je pisac Skender Kulenović