АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умрла је балерина, педагог, кореограф и балетски критичар и историчар Милица Јовановић

На данашњи дан, 1. септембра 2007. године у Београду је умрла балерина, педагог, кореограф  и балетски критичар и историчар, Милица Јовановић. Рођена је 26. фебруара 1932. године у Београду, где је упоредо са гимназијом похађала и балетску школу, а усавршавала се у Паризу и Лондону. Методику балета студирала је и дипломирала на Државном институту позоришне уметности у Москви, а ту је наставила и постдипломске студије и одбранила дисертацију. Као чланица Народног позоришта тумачила је улоге у многим представама, а од 1961. године радила је као педагог репетитор и одржавала комплетан репертоар Балета Народног позоришта. Средином исте деценије почела је да се бави и балетском критиком, објављујући у многим новинама и часописима, међу којима су и „Политика“, „Политика експрес“, „Борба“, као и руски стручни часопис „Балет“. Милица Јовановић била је један од оснивача и председница Удружења балетских уметника Србије и чланица многих жирија домаћих и светских балетских конкурса, а аутор је и неколико књига у вези са балетом.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1939. године нападом Немачке на Пољску почео је Други светски рат;
1945. године Скупштина Србије усвојила је Закон о административној подели Србије, чиме су успостављене аутономне покрајине Војводина и Косовско-метохијска област;
1961. године у Београду је почела Прва конференција шефова држава и влада несврстаних земаља;
1963. године отворен је стадион „Црвене звезде“;
1978. године умро је књижевник и публициста Душан Баранин;
1994. године умро је новинар и сатиричар Владимир Булатовић Виб.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Dr_Vladan_Dj._Djordjevic,_pukovnik_srpske_vojske_(krajem_19._veka)
Претходни чланак

Умро је лекар, књижевник и политичар, Владан Ђорђевић

Skender_Kulenovic_(1910-1978)
Наредни чланак

Рођен је писац Скендер Куленовић