AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umrla je balerina, koreograf i pedagog Mira Sanjina

Na današnji dan, 17. decembra 2010. godine u Beogradu umrla je balerina, koreograf i pedagog Mira Sanjina.

Rođena je 14. januara 1924. godine u Zagrebu, gde je i otpočela svoje baletsko školovanje, koje je zatim nastavila u Beču i u Londonu kod Rudolfa Labana. Još je tokom studija održavala solističke koncerte u Jugoslaviji, a tokom Drugog svetskog rata je izbegla iz NDH u Split, te se zatim priključila partizanima i bila članica Kazališta narodnog oslobođenja.

Po oslobođenju je postala solista beogradskog Narodnog pozorišta i ostvarila mnogobrojne zapažene dramske i karakterne uloge. Takođe se bavila i koreografijom i postavila nekoliko baleta, među kojima se izdvajaju Balade o mesecu lutalici i Sedam smrtnih grehova. Bila je prvi predsednik Udruženja baletskih umetnika Srbije, a nakon igračke karijere koju je završila 1971. godine, otvorila je sopstveni Studio za modernu igru i savremeni ples.

Mira Sanjina je sahranjena na Jevrejskom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1965. godine rođena je Jasna Šekarić, zvanično najbolji strelac  XX veka;
2007. godine umro je prof. dr Aleksa Piščević, redovni član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva i redovni profesor Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu;
2009. godine umro je glumac i pevač Dušan Jakšić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Srpska kraljica Simonida. Freska iz manastira Gračanica nastala oko 1320.  godine.
Prethodni članak

SIMONIDA

knezevic
Naredni članak

Umro je sportski novinar Srđan Knežević