АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умрла је балерина, кореограф и педагог Мира Сањина

На данашњи дан, 17. децембра 2010. године у Београду умрла je балерина, кореограф и педагог Мира Сањина.

Рођена је 14. јануара 1924. године у Загребу, где је и отпочела своје балетско школовање, које је затим наставила у Бечу и у Лондону код Рудолфа Лабана. Још је током студија одржавала солистичке концерте у Југославији, а током Другог светског рата је избегла из НДХ у Сплит, те се затим прикључила партизанима и била чланица Казалишта народног ослобођења.

По ослобођењу је постала солиста београдског Народног позоришта и остварила многобројне запажене драмске и карактерне улоге. Такође се бавила и кореографијом и поставила неколико балета, међу којима се издвајају Баладе о месецу луталици и Седам смртних грехова. Била је први председник Удружења балетских уметника Србије, а након играчке каријере коју је завршила 1971. године, отворила је сопствени Студио за модерну игру и савремени плес.

Мира Сањина је сахрањена на Јеврејском гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1965. године рођена је Јасна Шекарић, званично најбољи стрелац  XX века;
2007. године умро је проф. др Алекса Пишчевић, редовни члан Академије медицинских наука Српског лекарског друштва и редовни професор Стоматолошког факултета Универзитета у Београду;
2009. године умро је глумац и певач Душан Јакшић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Српска краљица Симонида. Фреска из манастира Грачаница настала око 1320.  године.
Претходни чланак

СИМОНИДА

knezevic
Наредни чланак

Умро је спортски новинар Срђан Кнежевић