AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivosti

ULUS: Izložba Velizara Krstića

Poštovani prijatelji,

Pozivamo vas na izložbu Velizara Krstića, koja se otvara u četvrtak, 27. septembra 2018. u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić. Na izložbi su prezentovane slike, skulpture i radovi na papiru iz najnovijeg stvaralačkog opusa ovog autora. Izložba je priređena kao deo prakse ustanovljene pre tri godine da se laureatu Jesenje izložbe priredi izložba u jednom od ULUS-ovih izlagačkih prostora.

„Velizar Krstić je umetnik svoga vremena, stvaralac čije delo pulsira energijom podneblja u kojem nastaje. Prateći sopstveni impuls izgradio je poetiku čiji se počeci mogu pratiti od početka sedamdestih kada je umetnost postala njegovo profesionalno ali i životno opredeljenje. On je umetnik-misionar, neko ko svoje bivstvovanje podređuje tome, i zato u njegovoj umetnosti nema kompromisa i ustupaka. Njegovo kontinuirano delovanje već pet decenija i likovna istraživanja koja su pratila put stvaralačkog hodočašća, osvedočili su ga kao jednog od najistaknutijih umetnika svoje epohe.

Krstićeva umetnička ličnost je složena, sklona analizama i unutarnjim dijalozima a opus kompleksan likovni univerzum. Negovanje kritičkog odnosa i percepcija dela kao aktivnog učesnika u menjanju/oblikovanju šire društvene svesti, su principi kojima se rukovodi i koje dosledno sprovodi u svom umetničkom radu. I po shvatanju i po semantičko-pojavnom sadržaju u središtu njegovog interesovanja je ljudsko bivstvanje. Svest o individui kao nukleusu društva osnova je u građenju dela. Od vizuelnog preko emotivnog do idejnog doživljaja, čovek je suština i osnova svega. Čitav je niz ciklusa i likovnih opservacija u kojima Krstić studiozno zalazi u dubine ove tematske problematike. Jezik slika, grafika, crteža i skulptura koje on decenijama stvara ne traži interpretaciju. Ona sama govore snagom poruke koju prenose. U metaforama koje se mogu iščitati kroz predmetnu datost kriju se duboki slojevi gorke i opore stvarnosti. On se kroz delo suočava sa svetom koji nas okružuje, svakodnevicom „obojenomˮ ružičastom ambalažom, zaboravljenim moralnim kategorijama i raznim drugim životnim istinama. (…) Oslanjajući se na lična iskustva a opservirajući kolektivnu svest, Velizar Krstić je stvorio umetnost koja je duboko prožeta umetničkim ali i moralnim vrednostima, umetnost koja svedoči i opominje. Estetika njegovo dela govori o očuvanju čitavog sistema vrednosti kao oazi koja je u središtu uzavrelog spoljašnjeg sveta.ˮ

Olivera Vukotić, izvod iz teksta u katalogu.

Biografija: Rođen 10. septembra 1947. godine u Oreovcu kod Niša. Godine 1972. diplomirao na slikarskom odseku Akademije likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Đorđa Bošana. Od 1973. do 1974. studirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beču u klasi profesora Walter Ecerta, kao stipendista zadužbine F.V.S. iz Hamburga na predlog dobitnika Herderove nagrade slikara Petra Lubarde.
1976. završio postdiplomske studije u klasi profesora Đorđa Bošana.
1979. studirao na Fakultetu lepih umetnosti u Atini u klasi profesora Konstantina Gramatopulosa, kao stipednista grčke Vlade.

Predavao grafiku 1996. kao gostujući profesor na Fakultetu likovnih i primenjenih umetnosti Aristotelovog univerziteta u Solunu.

Radio kao redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na Grafičkom i Slikarskom odseku.

Kustos: Olivera Vukotić

Izložba traje do 15. oktobra 2018.
Radno vreme Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić:
ponedeljak–petak: 10 do 19 časova
subota i nedelja: 10 do 14 časova

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

pexels-photo-356147
Prethodni članak

U POČETKU BEŠE REČ

Zemunska-gimnazija-1
Naredni članak

Osnovana je Zemunska gimnazija