АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

УЛУС: Изложба Велизара Крстића

Поштовани пријатељи,

Позивамо вас на изложбу Велизара Крстића, која се отвара у четвртак, 27. септембра 2018. у Уметничком павиљону Цвијета Зузорић. На изложби су презентоване слике, скулптуре и радови на папиру из најновијег стваралачког опуса овог аутора. Изложба је приређена као део праксе установљене пре три године да се лауреату Јесење изложбе приреди изложба у једном од УЛУС-ових излагачких простора.

„Велизар Крстић је уметник свога времена, стваралац чије дело пулсира енергијом поднебља у којeм настаје. Пратећи сопствени импулс изградио је поетику чији се почеци могу пратити од почетка седамдестих када је уметност постала његово професионално али и животно опредељење. Он је уметник-мисионар, неко ко своје бивствовање подређује томе, и зато у његовој уметности нема компромиса и уступака. Његово континуирано деловање већ пет деценија и ликовна истраживања која су пратила пут стваралачког ходочашћа, осведочили су га као једног од најистакнутијих уметника своје епохе.

Крстићева уметничка личност је сложена, склона анализама и унутарњим дијалозима а опус комплексан ликовни универзум. Неговање критичког односа и перцепција дела као активног учесника у мењању/обликовању шире друштвене свести, су принципи којима се руководи и које доследно спроводи у свом уметничком раду. И по схватању и по семантичко-појавном садржају у средишту његовог интересовања је људско бивствање. Свест о индивидуи као нуклеусу друштва основа је у грађењу дела. Од визуелног преко емотивног до идејног доживљаја, човек је суштина и основа свега. Читав је низ циклуса и ликовних опсервација у којима Крстић студиозно залази у дубине ове тематске проблематике. Језик слика, графика, цртежа и скулптура које он деценијама ствара не тражи интерпретацију. Она сама говоре снагом поруке коју преносе. У метафорама које се могу ишчитати кроз предметну датост крију се дубоки слојеви горке и опоре стварности. Он се кроз дело суочава са светом који нас окружује, свакодневицом „обојеномˮ ружичастом амбалажом, заборављеним моралним категоријама и разним другим животним истинама. (…) Ослањајући се на лична искуства а опсервирајући колективну свест, Велизар Крстић је створио уметност која је дубоко прожета уметничким али и моралним вредностима, уметност која сведочи и опомиње. Естетика његово дела говори о очувању читавог система вредности као оази која је у средишту узаврелог спољашњег света.ˮ

Оливера Вукотић, извод из текста у каталогу.

Биографија: Рођен 10. септембра 1947. године у Ореовцу код Ниша. Године 1972. дипломирао на сликарском одсеку Академије ликовних уметности у Београду у класи професора Ђорђа Бошана. Од 1973. до 1974. студирао на Академији ликовних уметности у Бечу у класи професора Walter Еcerta, као стипендиста задужбине F.V.S. из Хамбурга на предлог добитника Хердерове награде сликара Петра Лубарде.
1976. завршио постдипломске студије у класи професора Ђорђа Бошана.
1979. студирао на Факултету лепих уметности у Атини у класи професора Константина Граматопулоса, као стипедниста грчке Владе.

Предавао графику 1996. као гостујући професор на Факултету ликовних и примењених уметности Аристотеловог универзитета у Солуну.

Радио као редовни професор на Факултету ликовних уметности у Београду на Графичком и Сликарском одсеку.

Кустос: Оливера Вукотић

Изложба траје до 15. октобра 2018.
Радно време Уметничког павиљона Цвијета Зузорић:
понедељак–петак: 10 до 19 часова
субота и недеља: 10 до 14 часова

https://www.youtube.com/watch?v=026XUColYYY

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

pexels-photo-356147
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

Zemunska-gimnazija-1
Наредни чланак

Основана је Земунска гимназија