ДогађајиНа данашњи дан

Уговор између Стефана Немање и Дубровника

На данашњи дан, 27 септембра 1186. године, након неколико неуспелих покушаја да га освоји, Стефан Немања је са Дубровником потписао уговор о миру. Наиме, пошто се окренуо освајањима у Дукљи и Далмацији, Немања је покушао да освоји и Дубровник, а борбама су руководила његова браћа, кнез Мирослав и кнез Страцимир. Град је међутим, био тешко освојив са копна, јер је својим положајем и утврђењима био добро заштићен, а за напад са мора била је потребна јака и добро организована флота, што Немањићи нису имали. Након последњег покушаја из 1185. године, опсаде, борби око града и склапања мира, сукоби су коначно обустављени уговором о миру који су утаначили изасланици српског владара и представици Дубровника, а сам текст потписали су Стефан Немања и кнез Мирослав Хумски. Уговором је, поред осталог, предвиђено да се прекину сва непријатељства, без права на обештећење било које стране, Дубровчанима је признато право на област око града коју су и раније држали, право слободног трговања у српским земљама „по старом обичају“, као и право испаше и коришћење шума у земљама под влашћу Немање и његове браће, док је са друге стране Србима обезбеђена слобода трговања са Дубровником, те су могли долазити у град и ту пословати, а у случају спорова био је предвиђен судски поступак. Дубровчани су тако током читавог трајања државе Немањића, уз боље или лошије услове, успевали да сачувају посебан третман и одрже одређене трговачке привилегије унутар Србије.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1901. године рођен је комуниста и револуционар Иван Милутиновић;
1902. године рођен је српски писац и позоришни критичар Милан Дединац;
1940. године Немачка, Италија и Јапан потписали су у Берлину десетогодишњи војни и економски пакт познат под називом Осовина Берлин-Рим-Токио;
1947. године у Варшави је основан Информациони биро комунистичких и радничких партија – Информбиро.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

King_Vukašin,_Psača
Претходни чланак

Сукоб на Марици

Stevan-Stojanović-Mokranjac-biografija-i-glavna-dela
Наредни чланак

Композитор, музички педагог и академик - Стеван Стојановић Мокрањац