АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Убијен је војвода Станоје Главаш

На данашњи дан, 25. фебруара 1815. године, по неким изворима, а на Сретење 14. фебруара исте године по другим, Турци су убили устаничког војводу Станоја Стаматовићa – Главаша. Рођен је 1763. године у селу Глибовац, код Паланке. И поред тога што је био имућан и образован човек, он се још пре Првог српског устанка одметнуо у хајдуке, како се претпоставља, након убиства једног Турчина из освете. Прво је био у хајдучкој дружини Лазе Добрића, а после његове смрти направио је сопствену дружину у којој је, поред осталих био и чувени Хајдук Вељко. На збору у Орашцу, 1804. године, понуђено му је вођство устанка, али је он то одбио. Био је уз Карађорђа и нарочито се истакао током Делиградске битке и ослобађања Београда, када је био један од првих који су продрли у град, а тих година је добио и чин војводе. Након слома устанка 1813. године, био је међу онима који су остали у Србији и постављен је за крседара. Ипак, после Хаџи-Проданове буне, када су Турци претпоставили да је помагао побуњеницима, Скопљак-паша је одлучио да га ухвате. Опкољен је у својој колиби у шуми, у Баничини, где је после борбе убијен. Глава му је одсечена и неколико дана је била изложена на шиљку испред везиревог конака у Београду, да би је потом његова породица откупила и сахранила на месту где је убијен, и где се данас налази његов гроб.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1834. године одлуком кнеза Милоша о измештању свих радњи са експлозивним материјалом ван градског језгра, почела је организована заштита од пожара у Србији;
1992. године умро je књижевник, земљорадник и један од најпознатијих српских дечијих песника, Момчило Тешић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

milovanovic
Претходни чланак

Рођен је сликар, вајар и писац Михаило Миловановић

250px-Vuk_Vrčević
Наредни чланак

Рођен је сакупљач народних лирских песама Вук Врчевић