АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Убијен је Мехмед- паша Соколовић

На данашњи дан, 11. октобра 1579. године у Истанбулу је убијен велики везир Мехмед-паша Соколовић.

Рођен је око 1505. године, као Бајица Ненадић, у селу Соколовићи код Рудог.

Школовао се у манастиру Милешева, а са петнаестак година је, у оквиру „данка у крвиˮ, одведен у jаничаре. Примио је ислам, школовао се у Једрену и већ 1526. године учествовао у бици на Мохачу, као и у опсади Беча 1529. године и Багдада 1534. године.

У наредном периоду је постао капудан-паша (заповедник турске флоте), румелијски беглербег, те трећи, други и на крају велики везир, што је био скоро деценију и по, служећи за време три султана.

Током похода на Аустрију крио је смрт Сулејмана Величанственог скоро месец дана, док на власт није дошао његов син Селим, за време чије владавине је Соколовић имао практично неограничену моћ, и током које је присилио Аустрију на мир и освојио Арабију. Још прије него што је постао велики везир, он је успоставио везе са крајем из ког је потицао, па је врло вероватно његовом заслугом издат берат којим се дозвољава обнова Пећке патријаршије, а за патријарха постављен његов рођак Макарије Соколовић.

Све до 1586. године патријарси су били из те породице, а неретко је родбину и земљаке окупљао и на турском двору. Подигао је неколико мостова у нашим областима, од којих је најпознатији онај у Вишеграду, који је бесмртним учинио Иво Андрић, затим џамију у Соколовићима и многе чесме, а можда и цркву над гробом своје мајке, те омогућио повластице за подизање манастира и отварање штампарије.

У време великог ширења Турске и појачане исламизације, као и притисака католика на православне Србе, Црква је обновљена и постала је стожер српског народа који је, током турских похода, заузео све већу територију.

Иако муслиман и други човек Османског царства, оставио је неизбрисив траг у историји нашег народа и много допринео очувању средњовековне српске традиције.

Мехмед-пашу Соколовића је убио један дервиш, могуће из освете, пришавши му на превару и забивши му јатаган у груди.

Сахрањен је у Истанбулу, у турбеу које је пројектовао Мимар Синан, исти онај који је начинио и ћуприју на Дрини.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1806. године рођен је кнез Александар Карађорђевић;
1865. године рођен је географ, академик и један од најзначајнијих српских научника Јован Цвијић;
1882. године покушан је атентат на краља Милана Обреновића у београдској Саборној цркви;
1930. године рођен је редитељ, сценариста и професор Здравко Велимировић;
1930. године рођен је историчар и академик Димитрије Богдановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

220px-Ivo_Andric_Beograd_spomenik
Претходни чланак

Подигнут је споменик Андрићу у Београду

326197_1200_1200px
Наредни чланак

ПРИКАЗ НОВОГ РОМАНА СЛОБОДАНА ВЛАДУШИЋА: Свједочанство о аутентичном искуству