На данашњи дан

Убијен је лажни цар Шћепан Мали

На данашњи дан, 22. септембра 1773. године убијен је човек који је владао Црном Гором од 1767. до 1773. године, познат као лажни цар Шћепан Мали.

О његовом стварном идентитету, па самим тим ни о времену и месту његовог рођења, нема сигурних података. Оно што се зна је да се око 1767. године појавио у Црној Гори и да су га пратиле приче да је он руски цар Петар III, који је некако преживео заверу коју је предводила његова жена Катарина II Велика, те да је на Свенародном збору на Цетињу био проглашен за господара Црне Горе. Током шест година, колико је владао, раздвојио је државну власт од црквене, сузбио свађе међу црногорским племенима, основао стални суд, градио путеве, наредио попис становништа и имовине и радио на јачању централне власти, истичући да му је циљ ослобођење од Турака и обнова српског царства. Као такав, свакако није одговарао ниједној од великих сила које су имале своје интересе на Балкану, те су оне убрзо почеле да раде на његовом уклањању. То им је на крају и пошло за руком тако што га је убио његов слуга Грк, који је потом његову главу однео Турцима.

Лажни цар Шћепан Мали је сахрањен у Манастиру Доњи брчели, а Његош је осамдесетак година касније објавио своје дело названо по њему, док је после Другог светског рата о њему снимљено и неколико филмова.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1882. годинe преминула је прва српска школована сликарка Катарина Ивановић;
1978. године умро је фармаколог и академик Јован Туцаков;
1910. године умро је глумац Предраг Тасовац;
1914. године у Београду је умро писац и сценариста Ђорђе Лебовић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

gostuski
Претходни чланак

Умро је историчар уметности, музиколог и композитор Драгутин Гостушки

privrednik
Наредни чланак

Основано је Српско привредно друштво Привредник