На данашњи дан

У Сечи кнезова убијени су неки од највиђенијих Срба

На данашњи дан, 4. фебруара 1804. године Турци су у Ваљеву, на обали Колубаре, посекли Илију Бирчанина, Алексу Ненадовића и друге виђеније Србе. Томе је прво претходило добијање извесних повластица од султана Селима III, које је он почетком последње деценије XVIII века дао Србима, као и забрана повратка јаничарима у Смедеревски санџак. Међутим, неколико година касније султан је био принуђен на попуштање, па је 1799. године јаничарима ипак дозволио повратак, а њихове вође, дахије, тада су убиле Хаџи Мустафа-Пашу, преузеле власт, поделиле област на четири дела, завеле диктатуру и укинуле претходно добијене повластице. Овакво стање резултирало је организовањем побуне 1802. године, која је била угушена, али која је најавила будуће догађаје. Наредне године састало се дванаест кнезова из ваљевске нахије и договорило о подизању устанка, али је писмо Алексе Ненадовића упућено мајору Митезеру, аустријском команданту у Земуну, у коме је објашњавао ситуацију и намере српских старешина, случајно или не, пало у руке дахијама. Да би спречили устанак и обесхрабрили народ, четири дахије одлучиле су да у што краћем временском року погубе најистакнутије српске кнезове, свештенике, трговце и друге утицајне људе који су им били потенцијална претња. Током те акције убијено је око стотину људи, а неки од њих су поред већ споменутих били и Петар из Гложана, Марко Чарапић, Стеван Палалија, Хаџи Рувим и многи други, док су неки, попут Карађорђа и Васе Чарапића, успели да избегну сечу. Убрзо после тога, након неуспелог покушаја дахија да преговарају са устаницима, у Орашцу је 14. фебруара избио Први српски устанак.
Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1901. године умро је адвокат, градоначелник Новог Сада и један од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској друге половине XIX века, Светозар Милетић;
1908. године рођен је сликар, дипломата и академик Предраг Пеђа Милосављевић;
1914. године рођен је публициста, новинар и академик Владимир Дедијер;
1927. године умро је сердар Јанко Вукотић;
1930. године рођен је књижевник Борислав Пекић;
1945. године на Јалти је почела конференција „велике тројке“, на којој су се састали Стаљин, Рузвелт и Черчил, и која се сматра кључном за поделу утицајних сфера на планети након Другог светског рата, па самим тим и позицију Југославије између блокова који су настали;
1946. године рођена је певачица Уснија Реџепова;
1946. године председник марионетске српске владе, генерал Милан Недић, по званичној верзији је извршио самоубиство;
1980. године умро је сликар и академик Стојан Аралица;
1986. године умро је државник и градоначелник Београда Бранко Пешић;
2001. године од последица напада од претходног дана, који се одиграо у центру Београда, преминуо је глумац Драган Максимовић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

milutin dostanic
Претходни чланак

Рођен је математичар Милутин Достанић

Вељко_Петровић
Наредни чланак

Рођен је књижевник и академик Вељко Петровић