АктуелностиЗанимљивости

У којој улици живите?

Да ли сте се икада запитали по чему или коме су улице добиле име? Сигурно да јесте, и о томе сте лако могли да се обавестите на интернету. Оно о чему се тешко можете обавестити јесте како се називи тих улица пишу. Свако од нас је бар једном дошао у ситуацију да не зна како да напише назив неке улице – било у неким формуларима, било у СМС порукама, ако вам је стало до поштовања правописне норме.

Плоче на зградама са називима улица баш и нису од помоћи. Ту су све речи написане великим словима. Најчешће питање се поставља у вези са именицом „улица” – да ли је саставни део назива улице или није. Тај одговор нећемо дати, али ћемо покушати да разјаснимо како све типове улица записати.

Да ли је улица Кнеза Милоша или Улица кнеза Милоша? Отклоните сумњу. Вас, у вези са питањем правописа и великог слова, не треба да занима шта јесте, а шта није унутар назива. Ову, и њој сличне улице, зовемо и овако и онако. Ви пратите оно што пише. Ако пише испред „улица”, понашаћете се као да је то унутар назива и записаћете Улица кнеза Милоша. Ако пак не изговорите „улица” и онда то не напишете, правилно написан назив гласиће Кнеза Милоша. По том принципу ће се бележити и остале улице овог (генитивног) типа: Булевар деспота Стефана, или само Деспота Стефана. У ова два примера смо имали лично име и титулу, која се по правилу пише малим словом кад није на почетку назива или реченице. Сад ћемо видети називе улица овог типа само са властитим именом – Булевар Михаила Пупина или само Михаила Пупина, Улица Џорџа Вашингтона, али само Џорџа Вашингтона.

Други тип је присвојни придев. Немањина је улица, али обично кажемо само Немањина, или само Рузвелтова или Господар Јевремова. У том случају „улица” долази иза назива, тако да, ако је уопште напишете, писаћете је малим словом.

Исти је принцип и за придев другог типа, а то је придев на -ски. Они обично долазе на прво место у писању назива улица и зато су, по правилу, великим словом. Пишемо Балканска (улица), Крунска (улица), Светогорска (улица) итд. Ту обично нећете ни изговорити реч „улица”, те смо је зато ставили у заграду. Међутим, ако напишете у вези са тим типом назива реч „улица” на почетку, ситуација је следећа: Улица балканска, Улица крунска, Улица светогорска. Разлог је тај што је сад именица „улица” на почетку назива, зато је и пишемо великим словом, а придеви балканска, крунска и светогорска, као и сви придеви на -ски, пишу се малим словом.

Именице или скуп речи (придева) уз именицу, када се нађу у номинативу, писаће се на следећи начин: улица Кружни пут, улица Миријевски венац итд. Пошто је номинатив, и то именице (и њеног придева), сматра се таквим званичан назив улице и испред тог назива реч „улица” се не сматра њеним делом.

Правило за попуњавање формулара: када су у формуларима наведене неке категорије које треба да попуните и кад пише „ул.”, ви на линију пишете велико слово прве речи која следи. Ако улица почиње именицом „улица”, ипак ћете то прескочити, да не би дошло до нагомилавања исте речи. Ево и конкретних примера: ул. Кнеза Милоша (а не: ул. Улица кнеза Милоша!), ул. Балканска, ул. Немањина, ул. Кружни пут. Исто важи и када у писању, ван попуњавања формулара, желите да скратите назив који у себи с почетка има реч „улица”, па напишете „ул.”).

ПРИРЕДИЛА: Јелена Лукић, Филолошки факултет Универзитета у Београду

ПРИРЕДИЛА: Јелена Лукић, Филолошки факултет Универзитета у Београду

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Претходни чланак

Рођена је глумица Нада Блам

Jovan_Đorđević_2
Наредни чланак

Умро је аутор текста Српске химне, књижевник Јован Ђорђевић