AktuelnostiNa današnji dan

U Beogradu je održana najveća sahrana u XX veku

Na današnji dan, 8. maja 1980. godine, u Beogradu je, u Kući cveća, sahranjen Josip Broz Tito.

Umro je četiri dana ranije u Ljubljani, a od 5. maja je kovčeg sa njegovim  posmrtnim ostacima bio izložen u auli Skupštine Jugoslavije, gde su mu ljudi u mimohodu, do 8. maja u 8 časova ujutru, odavali počast, čekajući u redu i po petnaest sati.

Ovo je bila najveća sahrana nekog državnika u XX veku, a verovatno i u istoriji, kada se ima u vidu broj zemalja koje su poslale delegacije, kao i to ko ih je činio.

U Beograd su tada stigli predstavnici više od 120  zemalja, a Ujedinjene nacije su tog trenutka brojale 148 zemalja članica. Među njima je bilo 5 kraljeva, 4 princa, 25 predsednika država, 9 premijera, 2 kancelara, više ministara spoljnih poslova, članova vlade, guvernera, vojvoda, kao i lidera sa drugim nestandardnim zvanjima.

Sahrani su prisustvovali Leonid Brežnjev, Margaret Tačer, Indira Gandi, Muamer El Gadafi, Sadam Husein, Robert Mugabe i mnogi drugi.

Kuća cveća je i danas jedno od najposećenijih turističkih mesta u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1849. godine rođen je srpski dobrotvor Velimir Mihailo Teodorović;
1937. godine rođen je glumac Dragomir Čumić;
1941. godine umrla je kraljica Natalija Obrenović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Ljubisa_Jocic
Prethodni članak

LJUBIŠA JOCIĆ: Žene su me volele jer sam ih voleo

phoca_thumb_l_mika-oklop
Naredni članak

Rođen je književnik Milan Oklopdžić