АктуелностиНа данашњи дан

У Београду је одржана највећа сахрана у XX веку

На данашњи дан, 8. маја 1980. године, у Београду је, у Кући цвећа, сахрањен Јосип Броз Тито.

Умро је четири дана раније у Љубљани, а од 5. маја је ковчег са његовим  посмртним остацима био изложен у аули Скупштине Југославије, где су му људи у мимоходу, до 8. маја у 8 часова ујутру, одавали почаст, чекајући у реду и по петнаест сати.

Ово је била највећа сахрана неког државника у XX веку, а вероватно и у историји, када се има у виду број земаља које су послале делегације, као и то ко их је чинио.

У Београд су тада стигли представници више од 120  земаља, а Уједињене нације су тог тренутка бројале 148 земаља чланица. Међу њима је било 5 краљева, 4 принца, 25 председника држава, 9 премијера, 2 канцелара, више министара спољних послова, чланова владе, гувернера, војвода, као и лидера са другим нестандардним звањима.

Сахрани су присуствовали Леонид Брежњев, Маргарет Тачер, Индира Ганди, Муамер Ел Гадафи, Садам Хусеин, Роберт Мугабе и многи други.

Kућa цвећа је и данас једно од најпосећенијих туристичких места у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1849. године рођен је српски добротвор Велимир Михаило Теодоровић;
1937. године рођен је глумац Драгомир Чумић;
1941. године умрла је краљица Наталија Обреновић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Ljubisa_Jocic
Претходни чланак

ЉУБИША ЈОЦИЋ: Жене су ме волеле јер сам их волео

phoca_thumb_l_mika-oklop
Наредни чланак

Рођен је књижевник Милан Оклопџић