AktuelnostiNa današnji dan

U avionskoj nesreći kod Avale je poginuo sovjetski vojni vrh

Na današnji dan, 19. oktobra 1964. godine, u udesu sovjetskog aviona „iljušin il-18ˮ, koji se srušio kod Avale, poginula je visoka sovjetska delegacija koja je bila upućena u Beograd da bi učestvovala u proslavi dvadesetogodišnjice oslobođenja Beograda.

Istraga je pokazala da je najverovatniji uzrok nesreće bio neispravan uređaj za navigaciju, koji je pokazivao pogrešnu visinu, a prema nekim teorijama zavere tadašnji sovjetski vrh je na taj način odlučio da se reši načelnika generalštaba – maršala Sergeja Semjonoviča Birjuzova, koji je bio i predvodnik ove delegacije.

Pored sedmorice članova delegacije, inače najvišeg vojnog vrha SSSR-a, poginulo je i jedanaest članova posade, proglašena je dvodnevna žalost, Dan oslobođenja je obeležen samo polaganjem venca, a sednici Gradske skupštine, koja se pretvorila u komemoraciju, prisustvovao je najviši državni vrh SFRJ, na čelu sa Josipom Brozom.

Građani su poginulima odavali počast od Trga Republike do aerodroma u Batajnici, odakle su njihova tela prebačena u Moskvu i tamo sahranjena.

Na mestu nesreće je sledeće godine podignut spomenik, rad vajara Jovana Kratohvila, a do kraja prošlog veka su dve ulice u centru glavnog grada nosile imena dvojice poginulih ruskih veterana i oslobodilaca Beograda – maršala Birjuzova i generala Ždanova.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1867. godine donet je prvi urbanistički plan Beograda;
1938. godine umro je najodlikovaniji srpski oficir svih vremena, knez Arsen Karađorđević;
1938. godine umro je industrijalac i političar Đorđe Genčić;
1966. godine rođen je reditelj Gorčin Stojanović;
1997. godine umro je književnik, novinar i akademik Dušan Kostić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

maric
Prethodni članak

Umro je fizičar i akademik Zvonko Marić

oslobodilaca
Naredni članak

Otvoreno je „Groblje oslobodilaca Beograda”