АктуелностиНа данашњи дан

У авионској несрећи код Авале је погинуо совјетски војни врх

На данашњи дан, 19. октобра 1964. године, у удесу совјетског авиона „иљушин ил-18ˮ, који се срушио код Авале, погинула је висока совјетска делегација која је била упућена у Београд да би учествовала у прослави двадесетогодишњице ослобођења Београда.

Истрага је показала да је највероватнији узрок несреће био неисправан уређај за навигацију, који је показивао погрешну висину, а према неким теоријама завере тадашњи совјетски врх је на тај начин одлучио да се реши начелника генералштаба – маршала Сергеја Семјоновича Бирјузова, који је био и предводник ове делегације.

Поред седморице чланова делегације, иначе највишег војног врха СССР-а, погинуло је и једанаест чланова посаде, проглашена је дводневна жалост, Дан ослобођења је обележен само полагањем венца, а седници Градске скупштине, која се претворила у комеморацију, присуствовао је највиши државни врх СФРЈ, на челу са Јосипом Брозом.

Грађани су погинулима одавали почаст од Трга Републике до аеродрома у Батајници, одакле су њихова тела пребачена у Москву и тамо сахрањена.

На месту несреће је следеће године подигнут споменик, рад вајара Јована Кратохвила, а до краја прошлог века су две улице у центру главног града носиле имена двојице погинулих руских ветерана и ослободилаца Београда – маршала Бирјузова и генерала Жданова.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1867. године донет је први урбанистички план Београда;
1938. године умро је најодликованији српски официр свих времена, кнез Арсен Карађорђевић;
1938. године умро је индустријалац и политичар Ђорђе Генчић;
1966. године рођен је редитељ Горчин Стојановић;
1997. године умро је књижевник, новинар и академик Душан Костић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

maric
Претходни чланак

Умро је физичар и академик Звонко Марић

oslobodilaca
Наредни чланак

Отворено је „Гробље ослободилаца Београда”