AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivostiProjekti

Tribina „Srpski kulturni identitet – nacije i religijeˮ

U nedelju, 4. 11. 2018, na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, uz blagoslov dekana PBF-a, episkopa prof. dr Ignjatija Midića, održana je tribina Srpski kulturni identitet – nacije i religije.

Na početku tribine prisutnima se obratio osnivač i upravnik Fondacije Srpski legat Goran Ličanin. On je objasnio kako je nastala ova fondacija, obraćajući se prvenstveno mladima koji su bili prisutni u publici:

– Sada se već približavam granici kada mogu slobodno da kažem da sam veći deo svoga života neplanirano proveo u inostranstvu. Gde god u inostranstvo da odete, uvek će vas pratiti vaš identitet i vaše poreklo. Radio sam sa mnogim nacijama i prvo što će vas pitati je kakva je vaša tradicija, vaša istorija i vaša kultura. Koliko god želite da se asimilujete u neko društvo, to je moguće samo ako ste svesni svog porekla i ponosni na njega. I danas svako pokušava da nađe nešto po čemu će biti drugačiji, imati svoj stil. A dovoljno je samo da budete svoji, jer ono što vas čini unikatnim je vaše vaspitanje, vaša tradicija i tradicija vašeg podneblja. Želim vam da putujete, a da li ćete se vratiti, to je vaš izbor. Želim vam samo da zapamtite da čijeg god društva postanete deo, uvek ćete nositi sa sobom vaše poreklo i bićete Srbi.

Upravnik Fondacije Srpski legat Goran Ličanin

Upravnik Fondacije Srpski legat Goran Ličanin

Tribini su prisustvovali i članovi UO Srpskog legata Željko Vasić i Vladan Živanović, a program su svojim prisustvom uveličali Dušan Dule Savić, PR menadžer Udruženja Sveta Srbija Dimitrije Stikić i Hor slavista sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu pod rukovodstvom Ane Grujić.

Sportska legenda Dušan Dule Savić evocirao je uspomene tokom igračke karijere u inostranstvu i primerima ukazao zašto je važno čuvati svoju tradiciju i kulturu. On je dodao:

– Kultura, nauka, umetnost i sport su područja na kojima pojedinac može uraditi mnogo za svoj narod. Žive primere koji pronose slavu Srbije na najlepši mogući način, Bogu hvala, imamo i danas, kao što su Novak Đoković, Emir Kusturica, naše divne odbojkašice, koje su pre nekoliko dana osvojile planetu itd. Kada na ekranu vidite srpsku zastavu koja se vijori, onda morate biti ponosni.

unnamed (1)

PR Udruženja Sveta Srbija Dimitrije Stikić predstavio je rad ovoga udruženja. Stikić je na početku svog izlaganja pojasnio ko čini ciljnu grupu Svete Srbije:

– Moramo biti zagledani u budućnost, ali tako što ćemo dobro znati svoju prošlost. Često ćete danas čuti reč „grinfildˮ investicija. Naša najvažnija grinfild investicija su naša deca, za nas i za naš srpski narod. Udruženje Sveta Srbija se bavi tom investicijom.

PR Udruženja Sveta Srbija Dušan Stikić predstavio je ovo udruženje

Obraćanje pi-ara Udruženja Sveta Srbija Dimitrija Stikića

U programu su učestvovali izlagači iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske: Milorad Durutović, Dajana Aleksić, Mirjana Varničić, Aleksandra Anđić, Milena Raković, Marko Stojanović, Jelena Bazović, Anka StojanovićJovan Krušić i Anđela Đorđević.

Na tribini je govoreno o Stanislavu Vinaveru, Srbinu Mojsijeve vere, koji je učestvovao u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu kao jedan od 1300 kaplara; Vasku Popi, koji je po etničkom poreklu bio Rumun, a jedan je od najpoznatijih pesnika na srpskom jeziku; Jermenima u Srbiji i srpsko-jermenskim vezama koje sežu još od vremena Svetog Save; jednom od najpoznatijih srpskih knjižara i izdavača – Jevrejinu Geci Konu; jednom od najpoznatijih srpskih komediografa cincarskog porekla Branislavu Nušiću; Srbinu katoličke veroispovesti Milanu Rešetaru i njegovoj odbrani srpskog jezika na tlu Dubrovnika; ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu, čija su arhitektonska dela u potpunosti izmenila izgled Beograda i drugih srpskih gradova; Srbinu katoličke veroispovesti i naučniku svetskog glasa Ruđeru Boškoviću, koji je, nažalost, kod nas potpuno zapostavljen; svetski poznatom naučniku Mihajlu Pupinu, koji je bio cincarskog porekla; Jevrejinu Bencionu Buliju, čija poslednja volja izražena testamentom oslikava njegov stav i povezanost sa srpskim narodom i zadužbinama na srpskom tlu osmanlijskog državnika Mehmed-paše Sokolovića.

Članovi Fondacije Srpski legat sa svojim gostima

Članovi Fondacije Srpski legat sa svojim gostima

Hor slavista sa Filološkog fakulteta

Hor slavista sa Filološkog fakulteta

Članovi i prijatelji Srpskog legata: Goran Ličanin, Vladan Živanović, Željko Vasić, Dimitrije Stikić, Goran Debelnogić, Sanja Vuković

Članovi i prijatelji Srpskog legata: Vladan Živanović, Dušan  Dule Savić, Željko Vasić, Goran Ličanin, Dimitrije Stikić, Goran Debelnogić, Sanja Vuković

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Raša-Livada-2-1
Prethodni članak

Umro književnik Raša Livada

7010_Dejan Djurovic
Naredni članak

Rođen je glumac i voditelj Dejan Đurović