АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиПројекти

Трибина „Српски културни идентитет – нације и религијеˮ

У недељу, 4. 11. 2018, на Православном богословском факултету, уз благослов декана ПБФ-а, епископа проф. др Игњатија Мидића, одржана је трибина Српски културни идентитет – нације и религије.

На почетку трибине присутнима се обратио оснивач и управник Фондације Српски легат Горан Личанин. Он је објаснио како је настала ова фондација, обраћајући се првенствено младима који су били присутни у публици:

– Сада се већ приближавам граници када могу слободно да кажем да сам већи део свога живота непланирано провео у иностранству. Где год у иностранство да одете, увек ће вас пратити ваш идентитет и ваше порекло. Радио сам са многим нацијама и прво што ће вас питати је каква је ваша традиција, ваша историја и ваша култура. Колико год желите да се асимилујете у неко друштво, то је могуће само ако сте свесни свог порекла и поносни на њега. И данас свако покушава да нађе нешто по чему ће бити другачији, имати свој стил. А довољно је само да будете своји, јер оно што вас чини уникатним је ваше васпитање, ваша традиција и традиција вашег поднебља. Желим вам да путујете, а да ли ћете се вратити, то је ваш избор. Желим вам само да запамтите да чијег год друштва постанете део, увек ћете носити са собом ваше порекло и бићете Срби.

Управник Фондације Српски легат Горан Личанин

Управник Фондације Српски легат Горан Личанин

Трибини су присуствовали и чланови УО Српског легата Жељко Васић и Владан Живановић, а програм су својим присуством увеличали Душан Дуле Савић, ПР менаџер Удружења Света Србија Димитрије Стикић и Хор слависта са Филолошког факултета Универзитета у Београду под руководством Ане Грујић.

Спортска легенда Душан Дуле Савић евоцирао је успомене током играчке каријере у иностранству и примерима указао зашто је важно чувати своју традицију и културу. Он је додао:

– Култура, наука, уметност и спорт су подручја на којима појединац може урадити много за свој народ. Живе примере који проносе славу Србије на најлепши могући начин, Богу хвала, имамо и данас, као што су Новак Ђоковић, Емир Кустурица, наше дивне одбојкашице, које су пре неколико дана освојиле планету итд. Када на екрану видите српску заставу која се вијори, онда морате бити поносни.

unnamed (1)

ПР Удружења Света Србија Димитрије Стикић представио је рад овога удружења. Стикић је на почетку свог излагања појаснио ко чини циљну групу Свете Србије:

– Морамо бити загледани у будућност, али тако што ћемо добро знати своју прошлост. Често ћете данас чути реч „гринфилдˮ инвестиција. Наша најважнија гринфилд инвестиција су наша деца, за нас и за наш српски народ. Удружење Света Србија се бави том инвестицијом.

ПР Удружења Света Србија Душан Стикић представио је ово удружење

Обраћање пи-ара Удружења Света Србија Димитрија Стикића

У програму су учествовали излагачи из Србије, Црне Горе и Републике Српске: Милорад Дурутовић, Дајана Алексић, Мирјана Варничић, Александра Анђић, Милена Раковић, Марко Стојановић, Јелена Базовић, Анка СтојановићЈован Крушић и Анђела Ђорђевић.

На трибини је говорено о Станиславу Винаверу, Србину Мојсијеве вере, који је учествовао у балканским ратовима и Првом светском рату као један од 1300 каплара; Васку Попи, који је по етничком пореклу био Румун, а један је од најпознатијих песника на српском језику; Јерменима у Србији и српско-јерменским везама које сежу још од времена Светог Саве; једном од најпознатијих српских књижара и издавача – Јеврејину Геци Кону; једном од најпознатијих српских комедиографа цинцарског порекла Браниславу Нушићу; Србину католичке вероисповести Милану Решетару и његовој одбрани српског језика на тлу Дубровника; руском архитекти Николају Краснову, чија су архитектонска дела у потпуности изменила изглед Београда и других српских градова; Србину католичке вероисповести и научнику светског гласа Руђеру Бошковићу, који је, нажалост, код нас потпуно запостављен; светски познатом научнику Михајлу Пупину, који је био цинцарског порекла; Јеврејину Бенциону Булију, чија последња воља изражена тестаментом осликава његов став и повезаност са српским народом и задужбинама на српском тлу османлијског државника Мехмед-паше Соколовића.

Чланови Фондације Српски легат са својим гостима

Чланови Фондације Српски легат са својим гостима

Хор слависта са Филолошког факултета

Хор слависта са Филолошког факултета

Чланови и пријатељи Српског легата: Горан Личанин, Владан Живановић, Жељко Васић, Димитрије Стикић, Горан Дебелногић, Сања Вуковић

Чланови и пријатељи Српског легата: Владан Живановић, Душан  Дуле Савић, Жељко Васић, Горан Личанин, Димитрије Стикић, Горан Дебелногић, Сања Вуковић

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Raša-Livada-2-1
Претходни чланак

Умро књижевник Раша Ливада

7010_Dejan Djurovic
Наредни чланак

Рођен је глумац и водитељ Дејан Ђуровић